top of page

LETENJE DRONOM U HRVATSKOJ

Updated: Apr 24
Lijep pozdrav piloti,


U ovom tekstu pozabavit ćemo se letenjem i snimanjem sa dronom u Hrvatskoj.


Ovaj dugačak tekst zahtijeva pozornost i pažnju, pa bih preporučio odvajanje određenog vremena kako bi nekoliko puta pročitali i upili sve potrebne informacije.


Na početku htio bi odmah da objasnim kako je snimanje i letenje zakonski odvojeno različitim zakonima. Sve napisano u tekstu vrijedi za sve operatore bespilotnih letjelica (drone pilote). Vrijedi i za dronove lakše od 249g.


Krenimo od početka u Republici Hrvatskoj postoje 3 institucije koje su vezane uz letenje i snimanje s dronom:

  1. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo-CCAA(Croatian Civil Aviation Agency).

  2. Hrvatska kontrola zračne plovidbe-HKZP (Kontrola leta)

  3. Državna geodetska uprava-DGU


CCAA i HKZP-njih zanima dron kao zrakoplov tj. letjelica, a DGU kao instituciju zanima snimljeni materijal(foto+video) iz zraka.


1.CCAA:


Croatian Civil Aviation Agency

Izvor slike: (https://www.ccaa.hr/)


S obzirom na to da je Hrvatska dio EU, te od 01.01.2021. godine na snagu su stupili EU propisi koji se primjenjuju na sve članice EU. Naravno svaka zemlja ima još dodatne propise i određene postupke kojima se regulira letenje i snimanje s dronom iako je na snazi EU propis.


CCAA-Letačke operacije sustavima bespilotnih zrakoplova:


Novi pravilnici o dronovima ima ih 2 :

  • Uredba (EU) 2019/945 o sustavima bespilotnih zrakoplova i o operatorima sustava bespilotnih zrakoplova iz trećih zemalja

  • Uredba (EU) 2019/947 o pravilima i postupcima za rad bespilotnih zrakoplova

Prema novim EU propisima postoje 3 glavne kategorije:

A.   OTVORENU KATEGORIJU

B.    POSEBNU KATEGORIJU

C.    CERTIFICIRANU KATEGORIJU


NOVO od 1.1.2024. KATEGORIZACIJA:


OTVORENA KATEGORIJA-Bespilotni zrakoplovi od 0g-25kg.


OTVORENA KATEGORIJA se dijeli na A1,A2 i A3 + C certifikacija dronova


Kako znam kojoj kategoriji pripada moj dron? Pogledati sliku br.1 i pročitati nastavak teksta.

Slika br.1.

Specifikacija dronova po klasama

C0/A1-kategorija= 0<OM<900g. 


*OM-operativna masa(dron+baterija+propeleri+kamera).


A1- dronovi sa C Certifikacijom –(DJI Mavic Mini 1,2,3/PRO,4 DJI Mavic Air 3, DJI Mavic 3 Classic). Ako se vaš dron ne nalazi u ovom popisu onda spada u kategoriju A3.

Za A1 kategoriju je potrebno položiti ispit A1-A3, imati policu osiguranja i svaki let prijavljivati kontroli leta putem AMC aplikacije + DGU dozvola za snimanje iz zraka.


C1/A2 kategorija- 900g≤OM<4kg


Za A2- Obavezna registracija operatora i odgovarajuće osposobljavanje udaljenih pilota –2 ispita. Ispit 40 + ispit 30. Obavezna polica osiguranja i prijava leta na AMC portal +DGU dozvola.


C3/A3 kategorija- 4kg≤OM<25kg


Letenje minimalno 150m od zgrada, ljudi, naseljenih i industrijskih područja

A3- ispit A1-A3 + obavezna polica osiguranja, prijava leta kontroli leta na AMC portal + DGU postupak.


A3 Dronovi- Ako pilot posjeduje "stare" dronove koji nemaju C kategorizaciju, a to su dronovi poput (DJI MAVIC AIR 1, 2/2S, DJI Avata, DJI FPV, DJI Mavic 1,2 PRO/ZOOM, DJI Inspire 1/2, DJI Phantom 4,...) pilot mora od 1.1.2024. isključivo s njima letjeti van naseljenog područja- minimalno 150m od ljudi i građevina=A3 kategorija. Ako pilot želi s nekim od tih dronova letjeti u naseljenom području u kategoriji A1-A3 ima 2 opcije:


1.Polaganje ispita i ispunjavanje specijalne dokumentacije za dobivanje licence za "posebnu kategoriju".


2.Prodavanje starih dronova i kupnja dron sa C kategorizacijom.


Ispiti i registracija:


Ispit A1-A3 i ispit A2 moguće je položiti u različitim državama EU + putem određenih online portala koji omogućuju strancima dobivanje A1-A3 licence. Tako stečene licence su valjane. Ako netko iz Njemačke želi doći u Hrvatsku letjeti nakon stečene licence A1-A3 u Njemačkoj mora odraditi proceduru iz Koraka 2.i 3. (HKZP(AMC portal) +DGU).

Građani Hrvatske imaju mogućnost besplatno polagati ispit A1-A3 na web stranici agencije za civilno zrakoplovstvo-CCAA. Postoji mogućnost da građani Srbije i BIH imaju mogućnost polaganja A1-A3 (online) putem web stranici agencije za civilno zrakoplovstvo-CCAA, no najbolje da se javite direktno agenciji pa ćete dobiti točne upute. Na stranicama agencije se nalazi i literatura koja služi za učenje za polaganje ispita.


Ispit A2:

Ispit A2 se polaže isključivo u prostorijama CCAA u Zagrebu ili određenim gradovima(lokacije i vrijeme održavanja A2 ispita na stranicama CCAA).

Materijali za ispit su objavljeni na stranicama CCAA, baza je pitanja i većina pitanja je ponavljanje kao za ispit A1-A3, iako pitanja za A2 obuhvaćaju i pitanja vezano uz EU uredbe i članke iz njih.


ISPIT POSEBNA KATEGORIJA:

Edukacijski tečaj za dobivanje odobrenja za Posebnu kategoriju trenutno provodi tvrtka Onedrone.si iz Slovenija, ali uskoro će biti omogućeno pohađanje tečaja i u Hrvatskoj. Više informacija o tome uskoro.


Osiguranje


Nakon polaganja ispita, a prije leta piloti su obvezni ishoditi policu osiguranja za dron. Osiguranje je obavezno za sve dronove. Polica osiguranja je uvjet kako bi dobili mogućnost registriranja operatora u CCAA kako bi dobili kasnije mogućnost poštivanja koraka br. 2-Kontrola leta i prijava leta. Polica osiguranja za dron mora biti izrađena prema posebnoj proceduri. Kontakt osoba za osiguranje u Hrvatskoj je gospodin Hrvoje Sremić. Hrvoje se jedini specijalizirao za osiguranje bespilotnih letjelica(dronova) u Hrvatskoj, EU i svijetu. Za više informacija možete ga kontaktirati putem web stranice: https://www.osiguranjedrona.eu.hr/Hrvoje Sremic logo

ili na njegov e-mail: hrvoje.sremic@sps.hr
2. HKZP-Hrvatska kontrola zračne plovidbe-Kontrola leta:Hrvatska kontrola zračne plovidbe logo

Neovisno o težini drona SVAKI let dronom mora biti prijavljen kontroli leta. Osim prijave leta kontroli leta dronovi iz C1,C2,C3 i C4 kategorije piloti moraju dodatno koristiti aplikaciju Remote-ID kojom se dodatno identificiraju u zračnom prostoru.

Kontroliranje zračnog prostora Hrvatske i svih sudionika u zračnom prometu(Avioni, helikopteri, dronovi). Ako se nalazite i planirate letjeti u krugu od 5-10km od aerodroma (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Pula, Dubrovnik,) nalazite se u CTR-u tj. kontroliranom zračnom prostoru. Preko aplikacije AMC portal se jednostavno registrirate i nakon obavljenog procesa registracije možete isti trenutak unutar CTR-a dobiti dozvolu za let na visini do 50m unutar CTR-a. Ako planirate letjeti iznad 50m u CTR-u morate 7 dana unaprijed rezervirati zračni prostor putem aplikacije AMC portal na računalu. Letenje je dozvoljeno od 0-120m ovisno jel područje na kojem se planira letjeti unutar CTR-a ili ne. Ako je izvan CTR-a onda se za 5 minuta dobije dozvola za let putem AMC aplikacije za let na visini do 120m. Na aplikaciji AMC portal vidljiva je konfiguracija zračnog prostora Hrvatske.


Letenje za A1,A2, i A3 kategorije dronova se provodi do visine 120m (50m) unutar CTR ili van CTR-a. Za letenje na većim visinama potrebna dodatna dozvola od CCAA.


Link 1: Info o dronovima na stranici HKZP:


Link 2: AMC portal:


Aplikacija je dostupna na Android i iOS uređajima.AMC portal


AMC portal zone


3.Državna geodetska uprava-DGU:


Provođenje Zakona o obrani-„Uredba o snimanju iz zraka“.

Želite li snimati dronom morate prvo izvaditi dozvolu za snimanje iz zraka. U uredbi ne postoji članak koji odvaja fizičke i pravne osobe, čak naprotiv samo pravne osobe nakon dobivenog odobrenja za snimanje iz zraka smiju snimati prostor Hrvatske(kopno+more). Kao što kaže Uredba o snimanju iz zraka-"Članak 4.Stavka 2.-(2) Snimati iz zraka državno područje Republike Hrvatske mogu pravne i fizičke osobe registrirane za djelatnost snimanja iz zraka pri nadležnim tijelima država u kojima imaju poslovni nastan, nakon pribavljenog odobrenja za snimanje iz zraka."

 

Link na uredbu o snimanju iz zraka:


Zakonom ne postoji odvojeno snimanje za komercijalne ili nekomercijalne svrhe- sva snimanja se gledaju jednako. Snimanjem iz zraka bez dozvole se krši ZAKON O OBRANI-Članak 98,100 i Članak 116. tj. Uredba o snimanju iz zraka i prema njemu se izdaju prekršajni nalozi i kazne u iznosu od 663,00 do 3300,00 Eura. Iz iskustva i prakse vam mogu potvrditi da kazne od državnih institucija nisu ”rekla kazala” već se provode u praksi.


„Trenutno radna skupina koja predstavlja pilote iz Hrvatske radi na tome da dođe do promijene zakona, kada će biti izmjena zakona to ne znamo. Možda za 3,6,9 mjeseci ili tek za godinu dana. Izmjenu zakona možemo obaviti tek nakon službenih razgovora sa ministrom obrane i pokretanja službenog postupka izmjene zakona o obrani, a do tog trenutka vrijedi trenutni zakon.“


Primjer:

Kupili ste dron u trgovin npr DJI Mini 4 i i želite s njim snimati predivnu Hrvatsku da bi to objavili na svom Facebooku,Youtubu,Instagramu ili Tiktoku,ako nemate tvrtku to ne smijete! Da dobro ste pročitali Hrvatska Peri Periću ne dozvoljava snimanje Hrvatske dronom ako nema tvrtku i ako prethodno nije dobio dozvolu za snimanja i dozvolu za javnu objavu snimljenog materijala(2 različite dozvole).


Zakon o obrani-Uredba o snimanju iz zraka: Članak 1. Područje RH iz zraka smiju snimati samo pravne osobe(obrt, j.d.o.o. ili d.o.o.,) nakon dobivenog odobrenja. Točnije pravne osobe koje su registrirane ili imaju jednu od djelatnosti fotografske djelatnosti NKD- 74.20.


Službena stranica DGU:


DGU odobrenje za snimanje iz zraka info:


WEB aplikacija DGU:


Postoji iznimka,a to je članak 5.stavka(3) snimanje za potrebe vlasnika tj. samo snimanje vlastite imovine(npr:obiteljski roštilj u vašem dvorištu) i objava bez odobrenja DGU npr: vaša kuća, vikendica ili ako vi kao tvrtka(registrirana za snimanje iz zraka(dronom)) snimate reklamu za npr: tvrtku koja se bavi obradom metala pa se iz zraka snimaju pogoni i površina tvrtke iz zraka to smije u javnost bez prethodnog odobrenja jer imate suglasnost od vlasnika. Pročitajte uredbu o snimanju iz zraka!


Ako netko ide na izlet u Zagreb,Split ili Zadar i želi snimiti panoramu,plaže, šume ili centar grada kao fizička osoba to ne smije već može samo uz prethodno dobiveno odobrenje od DGU kao pravna osoba. Npr: tvrtka Film d.o.o. dobila odobrenje za snimanje iz zraka i obavila snimanja u Zagrebu, Dubrovniku ili u Omišu ona smije pustiti u javnost snimljen materijal(foto+video) tek nakon dobivenog "Rješenja za upotrebu zračnih snimki(foto+video). U slučaju da je Pero Perić otišao u Dubrovnik i snimio Dubrovnik iz zraka i materijal stavio na društvene mreže(Instagram,Youtube,TikTok…) prekršio je uredbu o snimanja iz zraka tj. ZAKON O OBRANI-Članak 98,100 i Članak 116. tj. Uredba o snimanju iz zraka.


Snimanje u Nacionalnim parkovima i Parkovima Prirode nije dopušteno bez službene suglasnosti odgovorne osobe iz nadležne institucije.


Krenimo na primjer iz prakse:


Ako ja imam DJI Mavic Mini 4 ili DJI MAVIC 3 Classic krećemo po koracima:

1.Položen ispit A1-A3.

2.Osiguranje i registracija u CCAA.

3.Prijava leta dronom kontroli leta putem AMC aplikacije

*Treći korak je rezervacija zračnog prostora iznad kojeg planiram letjeti npr: Zagrebačka katedrala. Dana 20.7.2024. sam napravio rezervaciju na AMC portalu i tek za 7 dana nakon dobivanja odobrenja od kontrole leta smijem letjeti. Nakon čekanja 7 dana dobio sam dozvolu za let npr: od 27.7.2024. do 15.8.2024.


4.Dobivanje dozvole za snimanje iz zraka od DGU.


Kažnjavanje:

Proces kažnjavanja se provodi na 2 načina:

  1. Zaustavljanje i provjeravanje od strane policijskih službenika i drugih ovlaštenih osoba poput inspektora CCAA-Provjerava se dozvola od CCAA,AMC odobrenje za zračni prostor i odobrenje za snimanje iz zraka-DGU-sve ovisi o situaciji. Ukoliko nešto od toga nemate npr: odobrenje za snimanje od DGU, Policija piše prijavu CCAA i kasnije možete očekivat „čestitku“ na kućnu adresu. Policija ne piše kazne nego samo uzima podatke i prosljeđuje informacije o događaju CCAA, HKZP i DGU.

  2. Dobivanje kazne od DGU na kućnu adresu zbog objavljivanja materijala (foto+video) online bez rješenja/dozvole za upotrebu snimljenog materijala (foto+video) od DGU. Zakon o obrani Članak 98. i Članak 116. DGU ima točan popis snimateja i sva izdana rješenja prema lokacijama.

Kazne nisu ”rekla kazala”, već se provode u praksi.

Svatko radi na svoju odgovornost.

Lp,

S poštovanjem.


Ukoliko netko ima pitanje ili želi znati više neka se slobodno obrati u Facebook grupi DJI Dronovi Hrvatska: https://www.facebook.com/groups/1862244683802088


Također ako ima projekata za koje je potrebno dron snimanje u Hrvatskoj unutar grupe postoje dron piloti koji imaju mogućnost dobivanja i rješavanje svih dozvola.


Autor: Tin Mandić-DJI Dronovi Hrvatske.

 1 Comment


Guest
Jun 02

Neprovodi se kažnjavanje snimanja. Stotine njih objavljuje video na youtube i facebooku i nikome ništa.

Like
bottom of page