top of page

Dron mape i pravila u zemljama Evropske unije

Turistička sezona je uveliko krenula i grupe na društvenim mrežama kao i mail inbox-ovi su prepuni pitanja gde sme a gde ne sme da se leti? U kojoj zemlji važe koja pravila? Da li je potrebno osiguranje i da li je potrebno prijaviti let?


Pokušaćemo da na jednom mestu stavimo sve bitnije linkove i informacije. Ograničićemo se na zemlje Evropske unije.


Da krenemo od samog početka - u tabeli će biti predstavljene potrebne EASA licence uzimajući u obzir da se neće leteti u NO FLY zonama, da se neće transportovani nedozvoljen teret i da se neće leteti iznad ljudi. Takođe, pojednostavićemo pretragu i navešćemo primere najpopularnijih dronova sa težinom pri poletanju sa preko 249 grama.


Najpopularniji dronovi i potrebne licence u EU
Najpopularniji dronovi i potrebne licence u EU


Prema novoj evropskoj regulativi o dronovima, svi sertifikati za pilote dronova izdati od strane bilo koje od članica EASA (Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja) biće priznati u svim drugim zemljama članicama EASA. EASA sama ne izdaje pilotske sertifikate.


Dakle, ako ste završili potrebnu obuku putem interneta, položili ispit za pilota drona i dobili sertifikat o kompetenciji za pilota drona u bilo kojoj članici EASA, možete leteti dronom u bilo kojoj drugoj članici EASA.


Da biste leteli dronom težine od 249 grama u EU (Mini 2, Mini 2 SE, Mini 3, Mini 3 Pro, Mini 4 Pro itd.) 0d 1.01.2024 godine, potreban vam je sertifikat.


Ako letite van izgrađenih područja u nekontrolisanom vazdušnom prostoru, dovoljan je A1-A3 sertifikat.


Da li želite da letite iznad naseljenog područja dronom težim od 900 grama (ili sa C2 oznakom)? Tada morate da položite A2 sertifikat.


Za specifičnu kategoriju, postoji još i EASA STS teorijski sertifikat.

Svi ovi sertifikati važe u celoj EU.

Pregled ispod prikazuje glavna pravila za letenje dronova u otvorenoj kategoriji:


  1. Dron može da se leti na maksimalnoj visini od 120 metara.

  2. Dron mora da se leti u direktnom vidokrugu pilota.

  3. Dron ne sme da se leti u zabranjenom vazdušnom prostoru (zoni bez letenja).

  4. Dron ne sme da se leti iznad osoba koje nisu uključene u letenje.

  5. Pilot mora da poseduje evropski sertifikat za dronove.*

  6. Pilot mora da se registruje kao vlasnik drona.** * Ako dron ima masu od 250 grama ili više pri poletanju. ** Ako je kamera pričvršćena za dron ili ako dron ima masu od 250 grama ili više.
Da li je potrebno da imate registracioni broj operatera drona?Potreban vam je registracioni broj ako vaš dron ima kameru ili teži više od 249 grama.

Morate se registrovati kao pilot drona u zemlji EU u kojoj živite. Ako niste rezident EU, tada se morate registrovati u prvoj zemlji EU u kojoj počinjete da letite dronom.

Podnošenje zahteva za registracioni broj se razlikuje u svakoj evropskoj zemlji. U nekim zemljama se možete lako registrovati putem veb sajta lokalnih vlasti. Ako ne uspete da se registrujete, obratite se direktno lokalnim vlastima. Nakon što dobijete registracioni broj, trebalo bi da ga vidljivo zalepite na spoljašnost drona.

Za registracioni broj se podnosi zahtev samo jednom. Kao i evropski sertifikat za dronove, registracioni broj važi u celoj EU, Norveškoj, Islandu i Švajcarskoj.Da li je potrebno koristiti Remote ID?


Od 1. januara 2024. godine, dronovi u otvorenoj kategoriji sa oznakama C1, C2, C3 i C4 moraju da emituju registracioni broj operatera drona putem Remote ID-a. Više o Remote IDu možete pročitati u našem tekstu Remote ID pravilo: Šta je to i kako utiče na korisnike dronova? (FAA & EASA)Da li mogu da dobijem kaznu ako se ne budem pridržavao pravila u EU?


Ako prekršite evropska pravila o dronovima, rizikujete kaznu. Visina ove kazne varira od zemlje do zemlje. Lokalne vlasti sprovode evropska pravila o dronovima.


Tabela ispod je spisak svih članica EU sa pripadajučim sajtovima na kojima možete pronaći No Fly zone ili prijaviti let i pronaći više detalja specifičnih za tu zemlju.

Zemlja

Dron mapa

Belgium

Bulgaria

Cyprus

Denmark

Germany

Estonia

Finland

France

Greece

Hungary

Ireland

Italy

Croatia

Latvia

Lithuania

Luxembourg

Malta

Netherlands

Norway

Austria

Poland

Portugal

Romania

Slovenia

Slovakia

Spain

Czech Republic

Sweden

Switzerland


コメント


bottom of page