top of page

Još jedan gigant u industriji bespilotnihi letelica: YuneecYuneec International, osnovan 1999. godine, predstavlja jednog od lidera u industriji bespilotnih letelica. Sa sedištem u Jiangsu, Kina, kompanija je prvobitno počela kao proizvođač radio-kontrolisanih modela aviona, a kasnije se usmerila na razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica (UAV).

Njihov prvi uspeh bio je proizvodnja prvog električnog paraglajdera u serijskoj proizvodnji, EPac. Yuneec je takođe razvio prvi električni avion E430, namenjen komercijalnoj proizvodnji, iako su napravljeni samo prototipovi.


Yuneec je postao poznat po svojim inovativnim proizvodima, uključujući bespilotne letelice visokih performansi koje se koriste u različite svrhe, uključujući profesionalnu fotografiju i snimanje videa, inspekciju infrastrukture, poljoprivredu, bezbednost i nadzor, kao i rekreativno letenje. Kompanija je razvila različite linije proizvoda, uključujući popularne serije kao što su Typhoon i Mantis, koje su postale omiljene među profesionalnim i hobistima širom sveta.


Kompanija se nosi sa konkurencijom fokusirajući se na inovacije i kvalitet svojih proizvoda. Yuneec se izdvaja kroz:

 • Specijalizovane letelice: razvijaju dronove prilagođene specifičnim industrijskim potrebama, kao što su inspekcija, bezbednost i mapiranje.

 • Tehnološke inovacije: njihovi dronovi često sadrže napredne tehnologije poput Intel® RealSense® za izbegavanje prepreka i autonomno letenje.

 • Kvalitet kamere: neki modeli imaju visoko kvalitetne kamere razvijene u saradnji sa poznatim brendovima poput Leica-e.

 • Robustan dizajn: Yuneec letelice su poznati po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti, što ih čini pogodnim za teške uslove rada.


Najpopularniji modeli Yuneec dronova uključuju:
 • Yuneec Typhoon H Plus: Ovaj model ima vreme leta do 28 minuta, 6 rotora sa funkcijom 5-rotorski fail-safe mod. Domet prenosa od 1609 metara, težinu od 1995 grama i kameru C23 4K sa 1" CMOS senzorom koja snima 4K video i 20-megapikselne fotografije koja je zakačena na gimbal koji ima mogućnost pokreta od 360 stepeni.

 • Letelica dolazi sa ST16S kontrolerom koji ima 7-inčni ekran osetljiv na dodir i prikazuje živu sliku kamere u 720p (HD) rezoluciji. Domet prenosa slike dostiže do 1.6 km. • Opciono, može biti opremljen sa Intel RealSense tehnologijom za izbegavanje prepreka. Poseduje inteligentne autonomne režime letenja što je praktično postao standard za sve današnje bespilotne letelice.

 • Ima funkciju ‘No Fly Zone’ koja onemogućava letenje blizu komercijalnih aerodroma i Geo Fence koji formira virtuelnu barijeru koja sprečava letenje van željenog područja.   • Yuneec H520E je komercijalni dron visokih performansi koji se koristi u različitim industrijskim aplikacijama poput geodetskih istraživanja, nadzora i sigurnosti, poljoprivrede, inspekcija građevinskih objekata i slično. Evo nekoliko detalja o letelici: H520E je visoko stabilan hexacopter (dron sa šest elisa) koji je dizajniran za pouzdane letove u raznim vremenskim uslovima. Snažni motori omogućavaju mu da nosi razne kamere i dodatnu opremu, čineći ga svestranim alatom za različite poslove. Poseduje modularnim sistem kamera i senzora koji omogućavaju korisnicima da prilagode dron svojim potrebama. To uključuje visokokvalitetne kamere za fotografije i video zapise visoke rezolucije, termalne kamere za termografsko snimanje, senzore za snimanje podataka o vazdušnom pritisku, temperaturi, vlažnosti vazduha i drugo. Yuneec H520E ima napredni sistem stabilizacije koji osigurava glatke i stabilne snimke čak i u turbulentnim uslovima. Takođe, ima niz sigurnosnih sistema poput automatskog povratka kući u slučaju gubitka signala kao i mogućnost postavljanja geo-fence ograničenja leta. Ovaj dron dolazi s naprednim autonomnim funkcijama poput planiranja ruta, tačnih GPS pozicija, automatskog leta između unapred postavljenih tačaka, te mogućnost automatskog snimanja i snimanja u različitim scenarijima. Yuneec pruža softversku podršku za upravljanje dronom putem pametnih telefona ili tableta. Osim toga, postoje i napredni softverski paketi koji omogućuju analizu podataka snimljenih dronom, izradu 3D modela terena, analizu podataka dobijenih snimanjem termovizijskom kamerom i slično. H520E može leteti do 28 minuta s jednim punjenjem baterije, naravno, u zavisnosti od vremenskih uslova leta i opterećenja. Domet kontrolera je obično oko 2 km, ali može se povećati pomoću dodatne opreme. Ukratko, Yuneec H520E je napredan dron dizajniran za profesionalnu upotrebu u različitim industrijskim sektorima. Nudi visoke performanse, pouzdanost i širok spektar mogućnosti prilagođavanja nameni ili kako bi se zadovoljile specifične potrebe korisnika.
 • Yuneec H850 RTK: Ima vreme leta do 65 minuta, domet od 15 kilometara i težinu od 5800 grama, što ga čini idealnim za duže misije. Može da ponese do 1,5kg tereta i da razvije brzinu od 72km/h. H850 RTK opremljen je profesionalnim RTK sistemom koji obezbeđuje precizno pozicioniranje sa preciznošću na nivou santimetra. Njegov RTK sistem se sastoji od dve antene i zemaljske stanice, koja obezbeđuje podatke o korekciji u realnom vremenu koji se prenose na dron kako bi se poboljšala njegova tačnost pozicioniranja. 4K kamera drona takođe sadrži mehanički zatvarač koji omogućava precizno snimanje slike iz vazduha, što ga čini idealnim izborom za aplikacije za mapiranje i fotogrametriju. Dron H850 RTK odlikuje baterija velikog kapaciteta koja obezbeđuje maksimalno vreme leta do 65 minuta, u zavisnosti od uslova leta i tovara koji nosi. Maksimalni domet prenosa signala ove letelice do 15 kilometara omogućava da obavlja aktivnosti u teško pristupačnim oblastima.


 • Yuneec Typhoon H3: Sa vremenom leta od 25 minuta i dometom od 2 kilometra, težak je 1985 grama, ovaj model je pogodan za hobi i profesionalne korisnike. Moćan i jednostavan za rad. Njegov kompaktan, lagan dizajn čini ga prenosivim i jednostavnim za upotrebu. H3 dolazi opremljen kamerom od 20 MP koja poseduje FOV (field of view) od 91 stepeni. Kamera takođe može da snima video u 4K rezoluciji sa 60 frejmova u sekundi, što omogućava kristalno jasne snimke sa izuzetnim detaljima i jasnoćom. Ova kamera je razvijena u saradnji sa Leica Camera AG i pruža izvanredan kvalitet slike i video zapisa, što je čini idealnom za profesionalne fotografe i videografe koji žele da istražuju svet iz vazduha.
Ovi modeli pokrivaju različite potrebe i zahteve korisnika, od hobi pilota do profesionalaca u različitim industrijama. Naravno, ovo nisu svi modeli ovako velikog proizvođača. Izdvojili smo samo neke modele da bi prikazali neke tehnologije sa kojima Yuneec raspolaže.

Pored proizvodnje letelica, Yuneec takođe nudi različite dodatke, softvere i tehnološka rešenja koji doprinose poboljšanju iskustva korisnika sa njihovim proizvodima.

Kompanija je prepoznata i po svojim naporima u istraživanju i razvoju tehnologija bespilotnih letelica, te se konstantno trudi da unapredi performanse, sigurnost i funkcionalnost svojih proizvoda.

Yuneec je prisutan na globalnom tržištu i ima distributivnu mrežu koja pokriva različite regione širom sveta.

Proizvodi kompanije Yuneec obuhvataju širok spektar dronova, od onih namenjenih početnicima do sofisticiranih modela opremljenih naprednim kamerama za profesionalnu videografiju i fotografiju.Σχόλια


bottom of page