top of page

Šta je VISION ASSIST nova funkcija na nekim DJi dronovima?

Updated: Apr 24
Dji Vision AssistDji Vision Assist

Dji je zadnjim firmware updateom, kasnije ćemo objasniti na kojim letelicama, dodao funkciju Vision Assist.  Šta ona zapravo radi?

Vision Assist pruža korisnicima bolji pregled prepreka, omogućavajući da se vidi “kroz” senzore/kamere koji se nalaze na prednjoj i zadjoj strani kao i sa strane drona. Oni su do sada korišteni za uočavanje i izbegavanje prepreka.

Vision Assist funkcija dodaje prikaz senzora/kamera na interfejsu kontrolera u rezoluciji 566×424 i brzini osvežavanja od 10fps. Na ekranu, u manjem kvadratu će biti prikazana slika sa senzora/kamere. Praktično sa glavnom kamerom možete da snimate sadržaj a sa bočnim kamerama možete da kontrolišete šta se dešava oko vašeg drona.


Kada senzori otkriju prepreku bližu od 5 metara, bićete upozoreni. Senka oko ekrana sa slikom sa senzora postaje žuta kao i strelica usmerena u pravcu prepreke će postati žuta.

Ako se razdaljina sa preprekom smanji na ispod 2,2 metra, svi gore pomenuti elementi postaju crveni.


Dji Vision Assist

Taj apdejt je aktuelan za sada na DJI Air 3, DJI Mini 4 Pro i na DJI Mavic 3 seriji letelica. Potrebno je da imate instaliranu minimum 1.11.4 verziju DJi Fly aplikacije i to će vam omogućiti download firmwarea sa Vision Assistom.Dji RC2 kontrolerKako vam Vision Assit funkcija može pomoći?Sport Mode odključava punu snagu i brzinu drona. To je odličan režim letenja kada želite da vidite za šta je vaš dron sposoban, ali takođe automatski isključuje napredne funkcije izbegavanja prepreka.

Pomoću Vision Assist-a možete da vidite šta se nalazi ispred drona ako glavna kamera iz nekog razloga nije usmerena u pravcu kretanja letelice. To nije neko savršeno rešenje, i verovatno ćete i dalje morati da imate veoma dobre reflekse, ali je mnogo bolje nego ništa.DJI bespilotne letelice su dobro poznate po velikom izboru automatskih režima letenja. Ti modovi omogućavaju manje iskusnim ili manje veštim pilotima da snimaju gotovo profesionalne kadrove.

Zbog same prirode automatskih modova, vi prepuštate let samom dronu i njegovim senzorima. To u nekim situacijama donekle povećava mogućnost da dron udari u prepreku ili možda prekine automatsku putanju zbog prepreke i možda upropasti idealnu priliku za nekim snimkom. Pomoću Vision Assist-a možete da vidite gde tačno vaš dron leti i intervenišete ako je potrebno.


Sistemi za izbegavanje prepreka su bitni, ali nisu savršeni. Veoma male ili tanke prepreke, kao što su žice, grane, tanji stubovi, možda neće biti otkriveni sa postojećim sistemima.

Vision Assist je u stvari, još jedan sistem koji štiti dron u letu. Umesto da se u potpunosti oslonite na sistem za izbegavanje prepreka, možete sami pogledati prozor Vision Assist-a kako biste lično uverili da je putanja bezbedna.Commentaires


bottom of page