top of page

Ko vodi trku u razvoju tehnologije dronova?
Dronovi/bespilotne letelice su leteći uređaji koji se mogu daljinski upravljati ili autonomno kretati pomoću senzora i GPS-a. Dronovi se koriste za razne svrhe, od snimanja i fotografisanja iz vazduha, preko dostave robe i prevoza ljudi, do vojnih i poljoprivrednih operacija. Dronovi su postali sve popularniji i dostupniji u poslednjih nekoliko godina, a njihov razvoj i primena predstavljaju veliki izazov i priliku za mnoge zemlje i industrije.


Ko su najveći generatori napretka u industriji bespilotnih letelica pored vojne industrije?

Giganti poput Amazona, Google-a (Alphabet), i DJI-a dominiraju tržištem dronova svojim naprednim tehnologijama. Amazon je pionir u korišćenju dronova za isporuku paketa, dok Google razvija bespilotne letelice za različite primene, uključujući i internet dostupnost u ruralnim oblastima. DJI, kao kineski lider u industriji, napravio je revoluciju omogućivši pristupačne i visokokvalitetne dronove za široku publiku.


Startapi su takođe ključni igrači u ovom polju. Razvijajući se brzo i fleksibilno, ove kompanije često dolaze sa inovativnim konceptima i tehnološkim rešenjima. Na primer, kompanije poput Zipline-a koriste dronove za dostavu medicinske opreme u teško dostupnim područjima, dok se Wing fokusira na isporuku hrane i drugih proizvoda.


Tradicionalni proizvođači aviona i vojne industrije takođe su se uključili u trku razvoja dronova. Kompanije kao što su Boeing i Airbus istražuju primene dronova u vojsci, komercijalnom transportu i nadzoru terena. Njihovo iskustvo u aeronautici donosi dodatnu dubinu tehnološkom napretku dronova.


Univerziteti i istraživački centri? Važan deo napretka tehnologije dronova dolazi iz akademske zajednice. Univerziteti i istraživački centri širom sveta rade na razvoju novih tehnika autonomnog letenja, senzorskih sistema i energetski efikasnih rešenja. Njihove inovacije često čine temelj za industrijski razvoj.


Razvoj dronova takođe je usko povezan sa regulativama i bezbednošću. Vladine agencije, kao što su Federalna uprava za avijaciju (FAA) u Sjedinjenim Američkim Državama ili Direktorat za civilno vazduhoplovstvo u Srbiji, igraju ključnu ulogu u usklađivanju tehnološkog napretka sa bezbednošću i zaštitom privatnosti.Koje su to zemlje koje prednjače u razvoju tehnologije dronova i koje su njihove glavne karakteristike?


SAD i Izrael – pioniri u proizvodnji vojnih dronova
SAD i Izrael su dvie zemlje koje su prve počele proizvoditi i koristiti vojne dronove, još početkom 21. veka. Vojni dronovi su bespilotne letelice koje mogu izvoditi razne zadatke, kao što su izviđanje, nadzor, ciljanje i napad na neprijateljske snage. SAD i Izrael su najveći izvoznici vojnih dronova u svietu, a njihovi najpoznatiji modeli su MQ-9 Reaper (SAD) i Heron (Izrael).


Vojni dronovi su kontroverzna tema, jer se često dovode u vezu s kršenjem međunarodnog prava, ljudskih prava i suvereniteta drugih zemalja. Također, postoji bojazan od mogućeg hakovanja ili zloupotrebe vojnih dronova od strane neprijateljskih ili terorističkih skupina.Kina i Turska – brzi rast i široka ponuda dronova
Kina i Turska su dve zemlje koje su u poslednih desert godina ostvarile veliki napredak u razvoju tehnologije dronova. Kina je drugi najveći proizvođač dronova u svetu, posle SAD-a, a njeni dronovi se koriste za razne civilne i vojne namene. Kina je takođe veliki izvoznik dronova, posebno u zemlje u razvoju, gdje nudi povoljnije cene i manje restrikcije od zapadnih konkurenata. Neki od najpoznatijih kineskih modela dronova su CH-4, CH-5 i Wing Loong.

Turska je takođe postala važan igrač na tržištu dronova, posebno u vojnom segmentu. Turska je svoje domaće proizvedene dronove uspešno koristila u sukobima u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, gde su pokazali visoku efikasnost i pouzdanost. Turska postala jedan od najvećih izvoznika, a njeni glavni kupci su zemlje Bliskog istoka, Afrike i Balkana. Najpoznatiji turski model drona je Bayraktar TB2.


Evropa – zaostaje za globalnim trendovima


Evropa je jedan od kontinenata koji je najviše zaostao za globalnim trendovima u razvoju tehnologije dronova. Evropske zemlje uglavnom zavise o uvozu dronova iz SAD-a, Izraela ili Kine, a njihova domaća proizvodnja je ograničena i fragmentirana. Evropa takođe ima strože zakonske regulative i etičke standarde u pogledu korištenja dronova, posebno vojnih.


Međutim, neke evropske zemlje su počele ulagati više u razvoj svojih dronova, kako bi smanjile zavisnost o stranim dobavljačima i povećale svoju konkurentnost i sigurnost. Neki od evropskih projekata dronova su Eurodrone (zajednički projekt Nemačke, Francuske, Italije i Španije), nEUROn (zajednički projekt Francuske, Italije, Švedske, Španije, Grčke i Švajcarske) i Taranis (britanski projekat).


Srbija – prva u regionu sa vojnim bespilotnim letelicama


Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja ima vojne dronove u svom arsenalu. Srbija je 2020. godine kupila šest kineskih bespilotnih letelica CH-92A, koji mogu izvoditi izviđačke i napadačke zadatke. Najavljena je i kupovina turskih dronova Bayraktar TB2, koji su se pokazali vrlo preciznim u sukobima na Bliskom istoku i Kavkazu.Srbija razvija svoje domaće proizvedene bespilotne letelice, kao što su Pegaz i Vrabac, koji su namenjeni za civilne i vojne svrhe. Srbija je takođe pokazala interes za korištenje dronova u poljoprivredi, gdje bi mogli pomoći u praćenju stanja useva, navodnjavanju, zaprašivanju i berbi.Tehnologija dronova je jedna od najbrže rastućih i najperspektivnijih tehnologija u svetu. Dronovi se koriste za razne namene, od zabave i hobija, preko poslovnih i humanitarnih aktivnosti, do vojnih i sigurnosnih operacija. Dronovi predstavljaju veliku priliku za razvoj novih industrija i tržišta, ali i veliki izazov za regulaciju, etiku i sigurnost.


Razvoj tehnologije dronova vodi se dinamično iz različitih pravaca. Velike tehnološke kompanije dominiraju tržištem, startapi donose inovacije, tradicionalni aeroindustrijski igrači donose iskustvo, akademska zajednica donosi temeljna istraživanja, a vlade usmeravaju regulative. Ova šarolika grupa aktera zajedno oblikuje budućnost dronova, otvarajući put ka novim mogućnostima u transportu, logistici, istraživanju i mnogim drugim oblastima.


Comments


bottom of page