top of page

Tržište dronova danas: perspektiva, razvoj i izazovi


Tržište dronova danas je jedno od najbrže rastućih i najinovativnijih sektora. Komercijalni dronovi postali su snažno rastuća industrija, koji mogu odgovoriti na niz tržišnih potreba, kao što su inspekcija, nadzor, dostava, prevoz tereta i druge usluge. Prema podacima Drone Industry Insightsa, tržište dronova doseglo je vrednost od 22.5 milijardi dolara prošle godine. Očekuje se da će iznos do 2025. godine premašiti 42 milijarde. Do 2035. godine, na našem će nebu biti barem 10 puta više bespilotnih letelica nego danas.

Jedan od ključnih faktora koji utiče na razvoj tržišta dronova je povezivost (vrsta komunikacije između drona i kontrole odnosno kontrolnog centra). Mobilne mreže, posebno 4G i 5G, nude veću brzinu i pouzdanost povezivanja dronova na velikim područjima, što omogućava dvosmernu komunikaciju i prenos velike količine podataka u realnom vremenu. Mobilni operateri sada imaju ključnu ulogu u razvoju dronova, jer mogu pružiti sigurna i efikasna rešenja za identifikaciju, lociranje i upravljanje dronovima.


Međutim, tržište dronova takođe se suočava s brojnim izazovima i ograničenjima, posebno u pogledu zakonskih propisa i sigurnosti. Različite zemlje imaju različite regulative kojima ograničavaju korištenje dronova, zavisno od njihove težine, visini leta, udaljenosti od objekata i ljudi, svrsi leta i drugim faktorima. Praktično zakonski propisi se menjaju par puta godišnje jer se vlasti suočavaju sa većim i novijim zloupotrebama bespilotnih letelica.
Što se tiče tržišta dronova na prostoru Balkana i istočne Evrope, može se reći da je ono još uvek u razvoju, ali da ima veliki potencijal za rast i inovacije. Prema istraživanju koje je proveo Evropski parlament, ove regije imaju neke prednosti u pogledu geografskog položaja, prirodnih resursa, kvalifikovane radne snage i perspektivnog poslovnog okruženja. Međutim, postoje i neki izazovi koji ometaju puno iskorištavanje mogućnosti koje nudi tržište dronova, kao što su nedostatak finansiranja, infrastrukture, standardizacije i usklađenosti sa propisima.

Tržište dronova ima i značajan uticaj na razvoj naprednih tehnologija i vojne industrije. Dronovi se sve više koriste za civilne i vojne svrhe, kao što su nadzor, izviđanje, spašavanje, protivterorizam i drugo. Tehnologija koja se razvija zbog dronova doprinosi i poboljšanju drugih područja, kao što su AI, machine learning, komunikacije i druge. Međutim, upotreba dronova takođe nosi i određene rizike i etičke dileme, kao što su kršenje privatnosti, sigurnosne pretnje, sukobi i ratovi.


Jedno od područja koje je najviše napredovalo zahvaljujući tehnologiji dronova je vojna industrija. Dronovi se koriste za izviđanje, nadzor, ciljanje i napad na neprijateljske snage, kao i za logistiku i komunikaciju. Bespilotne letelice imaju prednost nad tradicionalnim letelicama jer su manje, jeftinije, tiše i manje ranjive. Takođe, dronovi smanjuju rizik za ljudske živote jer poseduju daljinsko ili čak autonomno upravljanje. Međutim, upotreba bespilotnih letelica u vojnim operacijama donose i etičke i pravne dileme, kao što su pitanja odgovornosti, proporcionalnosti i diskriminacije u vojnim operacijama.

Predviđanja za sledećih pet godina pokazuju da će tržište dronova nastaviti rasti i diverzirati se, nudeći nove mogućnosti i izazove za različite sektore i aktere. Očekuje se da će se povećati potražnja za dronovima koji mogu obavljati složenije zadatke, kao što su autonomni letovi, dostava tereta i putnika, inspekcija infrastrukture i drugo. Takođe se očekuje da će se poboljšati kvalitet i performanse dronova, kao što su brzina, domet, trajanje baterije, otpornost na vremenske uslove i drugo. Međutim, kako bi se omogućio daljnji razvoj tržišta dronova, potrebno je uspostaviti jasne i ujednačene regulative, standarde i protokole koji će osigurati pouzdanost, održivost i sigurnost korištenja dronova.


Comments


bottom of page