top of page

Remote ID pravilo: Šta je to i kako utiče na korisnike dronova? (FAA & EASA)

Updated: Apr 24

Remote ID, ili daljinsko identifikovanje, predstavlja skup pravila i regulativa koje zahtevaju da dronovi u letu pružaju informacije o identifikaciji i lokaciji koje mogu biti primljene od drugih strana. Ovo se može uporediti sa elektronskom registarskom tablicom za dronove, omogućavajući vlastima da identifikuju ko upravlja njima i gde.

U Sjedinjenim Američkim Državama, FAA (Federalna Avijacijska Administracija) je postavila rokove za usklađivanje sa Remote ID pravilima. Prvi rok za proizvođače dronova bio je 16. septembar 2022. godine, ali je produžen do 16. decembra 2022. godine. Drugi rok, koji se odnosi na operatere ili pilote dronova, produžen je do 16. marta 2024. godine. To jest, u trenutku kada ovaj tekst ugleda svetlo dana, regulativa je već je stupila na snagu.

Remote ID za dronove u Americi predstavlja ključni element u regulativi koja se tiče bezbednog i legalnog korišćenja dronova. Prema Federalnoj administraciji za avijaciju (FAA), svaki dron koji teži više od 250 grama mora biti opremljen Remote ID sistemom. Ako je dron ispod 249 grama težine i koristi se u hobi svrhe - ne mora biti registrovan.

Piloti dronova su dužni da registruju svoje letelice kod FAA i da se pridržavaju svih propisa koji se odnose na Remote ID. To uključuje i obavezu da se pre svakog leta proveri ispravnost Remote ID sistema. Zakonska regulativa je jasna i stroga kada je reč o upotrebi dronova, a sve u cilju zaštite privatnosti građana i bezbednosti vazdušnog saobraćaja.


Ako ne želite da se upustite u ništa od gore navedenog, regulatori će vam ostaviti određene oblasti gde će te i dalje moći da letite bez registracije i Remote IDa. To su oblasti van naseljenih mesta i dovoljno udaljene od mesta na kojima je opasno letenje. U Americi se te oblasti zovu FRIAs i spisak i njihova lokacija se mogu pronaći na ovoj adresi: FRIAMap.com Na ovoj adresi vam se nalazi ažuran spisak letelica koje su kompatibilne sa trenutnim zahtevima RID-a u Americi: UAS Declaration of Compliance (faa.gov)EVROPA/EASA


Kada je reč o primeni ovih pravila u Evropi, počela je 1.01.2024 godine. Dronovi klasa C1, C2, C3, C5 i C6 su već opremljeni Remote IDem. Dronovi koji ne emituju Remote ID - moraće biti opremljeni modulom koji emituje taj signal.

Pristup tim podacima će imati svi koji instaliraju određenu aplikaciju na svoj mobilni telefon i moći će da se uvere da li u njihovom okruženju je neka bespilotna letelica u vazduhu. Cilj je transparentnost podataka. Sa druge strane, samo će vlasti i specifične organizacije moći da uz pomoć baze podataka utvrde čije ime stoji iza registracionog broja korisnika. Korisnici mobilnih aplikacija nemaju tu mogućnost.


Mali podsetnik na kategorije koje važe od 1.01. ove godine (izvor EASA zvanična stranica):

Koje podatke treba da sadrži Remote ID?


Standardni ID koje odašilje već dosta dronova, sadrži sledeće podatke:

 • ID broj (serijski broj drona ili broj sesije/leta)

 • Pozicija drona u vazdušnom prostoru (geografska širina i dužina, visina i brzina kretanja letelice)

 • Informacija o kontroleru ( geografska širina i dužina)

 • Stanje alarma ili Emergency status

 • Vreme ili Time stamp


U slučaju da imate stariji model drona ili ručno pravljenu letelicu, potrebno da je ugradite Remote IT modul kojih sve više ima na tržištu. On odašilje sledeće podatke:

 • Serijski broj modula

 • Geografsku širinu i dužinu, visinu i brzinu kretanja

 • Informacija o kontroleru ( geografska širina i dužina odakle je letelica poletela)

 • Ne emituje Stanje alarma ili Emergency status

 • Vreme ili Time stamp


Modula i načina odašiljanja signala ima više vrsta i o tome možemo u posebnom blog tekstu. Evo nekih najboljih ili najčešće korištenih modula:


 • Dronetag MiniIma ugrađenu bateriju u sebi, jednostavna za upotrebu, cena je okvirno oko 300 eura. Spada u red većih uređaja: 54x35x15 mm
 • AeroPingZbog svoje robusnosti i dimenzija 46mm x 57mm x 20mm težak je 38 grama. Popularan je kod korisnika većih dronova. Veća težina je proistekla iz velike baterije koja po testovima može da izdrži u nekim normalnim vremenskim uslovima oko 12h radnih sati. Cena je oko 120-150 eura.
 • Uavionix PingRID


Dimenzije ovog modula su: 25.40 x 16.63 x.43.42mm a težina je 21 gram. Cena je oko 250-300 eura. • DroneTag Beacon
Jedan od najmanjih na tržištu, dimenzije su mu 23.25mm by 36.8mm a težina je 16 grama. Cena mu je oko 200 eura.

Lista modula koji imaju deklaraciju o usaglašenosti (EU Declaration of Conformity list) su:


Manufacturer

Name of the module

Function

Website link

EU Declaration of Conformity

Aerobits

idME

Direct remote identification

Aerobits

idME+

Direct remote identification

Aerobits

idME Pro

Direct remote identification

Bluemark

DB120

Direct remote identification

Bluemark

DB121

Direct remote identification

Bluemark


 

DB121pcb

Direct remote identification

Bluemark


 

DB121fpv

Direct remote identification

Dronetag

BS

Direct remote identification

Dronetag

Beacon

Direct remote identification

Dronetag

Mini

Direct remote identification

FLARM

ATOM UAV

Direct remote identification

FLARM

Aurora

Direct remote identification

Podaci koji se odašilju će moći da se očitaju aplikacijom na telefonu. Primeri su aplikacije Drone Scanner ili na primer Air Sentinel.Svrha Remote ID u regulaciji dronova


Remote ID ima za cilj da unapredi bezbednost i odgovornost u upotrebi dronova. Ova pravila omogućavaju vlastima da brzo i efikasno identifikuju dronove u letu, što je ključno za sprečavanje nezgoda i neovlašćene upotrebe. Pored toga, Remote ID doprinosi većoj transparentnosti i može pomoći u integraciji dronova u vazdušni prostor bez ometanja vazdušnog saobraćaja.Uticaj Remote ID na sigurnost dronova


Uvođenje Remote IDa će pomoći u sprečavanju ili smanjivanju mogućnosti sudara sa drugim letelicama i sprečiti upotrebe dronova u osetljivim područjima kao i zloupotrebe letelica. Takođe, Remote ID će olakšati identifikaciju vlasnika u slučaju incidenata ili kršenja pravila, što dodatno povećava odgovornost operatera.

Očekuje se da će ove mere povećati javno poverenje u tehnologiju dronova i omogućiti njihovu širu primenu u komercijalne i rekreativne svrhe, uz istovremeno održavanje visokog nivoa bezbednosti vazdušnog prostora.Posledice neispunjavanja zahteva Remote ID-a pravila


Ako operater drona ne ispuni zahteve primene Remote IDa, može se suočiti sa različitim posledicama, uključujući novčane kazne i administrativne sankcije. U zavisnosti od jurisdikcije, ove sankcije mogu uključivati suspenziju ili oduzimanje dozvole za upravljanje dronom. Takođe, neispunjavanje ovih zahteva može dovesti do ograničenja u korišćenju drona u određenim područjima ili situacijama. Važno je napomenuti da će se pravila i sankcije razlikovati od zemlje do zemlje, ali opšti cilj je osigurati da svi operateri dronova poštuju propise koji doprinose bezbednosti i redovnom funkcionisanju vazdušnog saobraćaja.
Korisni linkovi za korisnike u Evropi:

Comments


bottom of page