top of page

Parrot: kako Francuski dronovi osvajaju nebeske prostore

Updated: Jan 25Danas ćemo vam predstaviti jednu od vodećih kompanija u proizvodnji dronova na svetskom nivou - francusku firmu Parrot. Ova kompanija je osnovana 1994. godine u Parizu od strane Henri Seydoux (i dalje CEO), Christine/M De Tourvel i Jean-Pierre Talvard. Od 2017. godine, Parrot se fokusira isključivo na proizvodnju dronova za različite profesionalne potrebe. 


Prvi proizvodi Parrot-a su bili vezani za bežične tehnologije, kao što su prepoznavanje glasa, proizvode kao što su Parrot čipseti, algoritmi za smanjenje buke i eha, Bluetooth softver i hands-free uređaji za kola. 


Jedan od najpoznatijih proizvoda Parrot-a je AR. Bespilotna letelica kojom se upravlja preko Wi-Fi-ja sa pametnim telefonom. Ovaj dron je predstavljen na CES sajmu u Las Vegasu 2010. godine i privukao je veliku pažnju javnosti i medija. Druga verzija ovog drone je predstavljena 2012. godine. Imala je 720p kameru i GPS navigaciju. Prodato je oko 500.000 primeraka.

Parrot je nastavio da se razvija u oblasti dronova i predstavio je mini-dronove Rolling Spider i Jumping Sumo 2014. godine na istom sajmu. Takođe je kupio 57% švajcarske kompanije za dronove SenseFly i 25% švajcarske kompanije za fotogrametriju Pix4D, koje su obe nastale iz EPFL-a (Švajcarska federalna škola politehnike u Lozani). 


Bebop serija dronova koja se pojavile negde posle AR-a bili su manji i naglašavali su ograničenu softversku stabilizaciju za svoj video, ali tek 2018. godine Parrot je uložio ozbiljan napor da privuče kupce kojima je bitna fotografija i video zapips, uzbudljivim Anafijem. Prodaja tog drona se ipak mučila na tržištu protiv DJi Mavic serije. Ipak, postao je osnova za nastavak - Anafi USA.

Najnoviji i najnapredniji modeli Parrot-a su ANAFI Ai i ANAFI USA:

ANAFI Ai je prvi dron sa 4G konekcijom, koji omogućava preciznu kontrolu na bilo kojoj udaljenosti i prenos podataka u letu. Ovaj dron ima i visok nivo kibernetičke bezbednosti, zahvaljujući Secure Element-u koji je sertifikovan po NIST FIPS140-2 Level 3 i Common Criteria EAL5+ standardima. ANAFI Ai ima i "open source" platformu koja omogućava prilagođavanje rešenja za različite profesionalne potrebe. ANAFI USA je dron dizajniran za američku vojsku, ali i za druge korisnike koji traže pouzdanost, performanse i sigurnost. Ovaj dron ima termalnu kameru FLIR Boson i 32x zum kameru sa dva senzora od 21 MP, koje omogućavaju detaljan pregled iz vazduha do 5 km udaljenosti. ANAFI USA je otporan na vetar do 50 km/h i može da leti do 26 minuta sa jednim punjenjem baterije. 


Parrot-ovi dronovi se koriste u različitim oblastima, kao što su inspekcija, prva pomoć, vatrogasci, potraga i spasavanje, bezbednost i geodezija. Parrot ima najveći ekosistem partnera za profesionalne dronove, koji obuhvata platforme za upravljanje letom, analizu podataka, mapiranje terena, generisanje 3D modela i još mnogo toga. Parrot takođe podržava Pix4D aplikacije koje omogućavaju preciznu fotogrametriju i brzu kartografiju.  


Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu o francuskoj kompaniji Parrot i njenim neverovatnim dronovima. Na žalost, u Srbiji trenutno nema zvaničnog prodavca ovog brenda. Ako želite da saznate više o Parrot-u i njihovim proizvodima, posetite njihov zvanični sajt www.parrot.com.

Comments


bottom of page