top of page

Kako unaprediti svoje veštine upravljanja bespilotnom letelicom

Updated: Apr 24
Ranac sa dronom

Upravljanje bespilotnom letelicom je zabavna i korisna veština koja se može primeniti u različitim oblastima, kao što su fotografija, video, istraživanje, nadzor i još mnogo toga. Međutim, da biste postali pravi majstor upravljanja, potrebno je da stalno učite i vežbate.


Prvo i najvažnije, temeljno se upoznajte sa svojim dronom. Pročitajte uputstva za upotrebu, razumite njegove mogućnosti i funkcionalnosti. Ovo će vam pomoći da se osećate sigurnije i samouverenije tokom leta.

Počnite vežbati upravljanje dronom na otvorenom prostoru bez prepreka i ljudi. To će vam omogućiti da se naviknete na osnovne kontrole i razumete kako vaš dron reaguje na vaše komandeFotografske i snimateljske tehnikeOprema foto reportera

Ako koristite dron za fotografisanje ili snimanje, postoje određene tehnike koje možete primeniti kako biste poboljšali kvalitet svojih fotografija ili videa. Na primer, eksperimentišite sa različitim uglovima snimanja, koristite funkciju panorame ili snimajte tokom "zlatnog sata" (rani jutarnji ili kasni popodnevni časovi). Evo nekih od fotografskih i snimateljskih tehnika koje možete primeniti sa svojim dronom:


- Pravilo trećine: Ovo je osnovno pravilo kompozicije koje podrazumeva da podelite kadar na devet jednakih delova pomoću dve horizontalne i dve vertikalne linije. Zatim treba da postavite najvažnije elemente kadra na preseke ovih linija ili duž njih. Ovo će vam pomoći da stvorite uravnotežen i privlačan kadar.

- Vodeće linije: Ovo su linije koje vode pogled gledaoca kroz kadar i naglašavaju glavni subjekt ili tačku interesa. Vodeće linije mogu biti prirodne ili veštačke, kao što su putevi, reke, ograde, zgrade i sl. Korišćenjem vodećih linija možete stvoriti dinamičan i dubok kadar koji privlači pažnju gledaoca.

- Simetrija: kada imate dva dela kadra koji su identični ili vrlo slični po obliku, boji, teksturi ili rasporedu elemenata. Simetrija može stvoriti osećaj ravnoteže, harmonije i mira u kadru. Možete koristiti simetriju da naglasite kontrast između dva dela kadra, ili da stvorite zanimljiv odraz ili senku.

- Kadriranje: koristite neki element u kadru da okružite ili istaknete glavni subjekt ili tačku interesa. Kadriranje može pomoći da fokusirate pažnju gledaoca na ono što je bitno, i da dodate kontekst ili dubinu kadru. Možete koristiti kadriranje da stvorite osećaj intimnosti, misterije ili dramatičnosti u kadru.


Ove tehnike možete kombinovati i eksperimentisati sa njima da biste stvorili različite efekte i stilove fotografisanja i snimanja video zapisa sa dronom.Napredni manevri
Dji dron pred poletanje

Kada se osećate udobno sa osnovnim manevrima, možete eksperimentisati sa naprednim manevrima kao što su let unazad, rotacije, “figure osam” i slično. Praktikujte ove manevre postepeno i budite pažljivi kako biste izbegli neželjene sudare ili oštećenja.

Ako želite da impresionirate svoje prijatelje i publiku svojim veštinama upravljanja dronom, morate znati kako da izvedete neke napredne manevre. Ovi manevri uključuju:


- Flip: Ovo je kada okrenete dron za 360 stepeni u vazduhu. Da biste to uradili, morate ubrzati dron napred ili nazad, a zatim naglo povući palicu za nagib u suprotnom smeru.

- Roll: Ovo je kada okrenete dron za 360 stepeni na levo ili desno. Da biste to uradili, morate ubrzati dron levo ili desno, a zatim naglo povući palicu za kotrljanje u suprotnom smeru.

- Loop: Ovo je kada napravite pun krug u vazduhu sa dronom. Da biste to uradili, morate ubrzati dron napred, a zatim povući palicu za nagib do kraja i držati je dok ne završite krug.

- Spin: Ovo je kada rotirate dron oko svoje ose. Da biste to uradili, morate pomeriti palicu za zakretanje levo ili desno i držati je dok ne postignete željenu brzinu rotacije.

Napomena: ove manevre ne podržavaju svi dronovi. Manevri gore opisani zahtevaju puno vežbe i preciznosti, pa ih nemojte pokušavati ako niste sigurni u svoje sposobnosti. Takođe, uvek proverite da li imate dovoljno prostora i visine za izvođenje ovih manevra, i da ne kršite nikakva pravila ili propise o letenju dronom.Upotreba aplikacija za planiranje leta
Ako želite da unapredite svoje veštine upravljanja dronom, možete koristiti neke od aplikacija za planiranje leta koje su dostupne za pametne telefone i tablete. Ove aplikacije vam omogućavaju da kreirate i sačuvate različite rute leta za vaš dron, koje možete pratiti na mapi ili u realnom vremenu. Takođe vam pružaju razne informacije o vremenskim uslovima, zoni letenja, bateriji, signalu i drugim parametrima koji mogu uticati na vaš let. Neke od popularnih aplikacija za planiranje leta su:


- DJI Fly: Ovo je zvanična aplikacija za dronove kompanije DJI, koja podržava modele kao što su Mavic Mini, Mini 2, Mavic Air 2, Mavic 2 i druge. Ova aplikacija vam omogućava da kreirate i uređujete rute leta, kao i da pristupate raznim funkcijama kao što su QuickShots, Hyperlapse, Panorama i druge. Takođe vam omogućava da pregledate i delite svoje fotografije i video zapise sa drona.

- Litchi: Ovo je jedna od najnaprednijih aplikacija za planiranje leta, koja podržava većinu dronova kompanije DJI. Ova aplikacija vam omogućava da kreirate složene rute leta sa više tačaka, koje možete kontrolisati pomoću različitih režima kao što su Waypoint, Orbit, Follow me, VR i druge. Takođe vam omogućava da sinhronizujete svoje rute sa Google Earth ili drugim mapama.

- Pix4Dcapture: Ovo je jedna od aplikacija koja je specijalizovana za mapiranje i modelovanje terena pomoću drona. Ova aplikacija vam omogućava da kreirate rute leta koje će vaš dron pratiti i snimati fotografije sa različitih uglova i visina. Zatim možete prebaciti te fotografije na Pix4Dcloud ili Pix4Dmapper softver koji će ih pretvoriti u visokokvalitetne 2D ili 3D mape ili modele terena.

Ako želite da struktuirano unapređujete svoje veštine upravljanja dronom, možete potražiti vodiče ili online kurseve koji će vam pružiti korake za vežbanje i poboljšanje. Mnogi stručnjaci za dronove nude vodiče za vežbanje koji pokrivaju različite nivoe veštine i napredne tehnike.

Ove aplikacije mogu vam pomoći da poboljšate svoju efikasnost i sigurnost pri upravljanju dronom, kao i da proširite svoje mogućnosti i kreativnost.Budite svesni zakona i pravila: Uvek se pridržavajte lokalnih zakona i pravila koja se odnose na upotrebu dronova. Ograničenja visine, zabranjene zone leta i ostala pravila treba poštovati kako biste osigurali sigurnost sebe i drugih.

Važno je napomenuti da je kontinuirana praksa ključna za unapređenje veština upravljanja dronom. Redovno vežbanje i eksperimentisanje sa različitim tehnikama pomoći će vam da postanete veštiji i samouvereniji pilot drona. Uvek budite odgovorni i sigurni tokom leta dronom.


Bình luận


bottom of page