top of page

Kako su XAG inovativni dronovi otvorili put ka održivoj poljoprivredi

Updated: Apr 24
XAG logo


XAG je kompanija koja je postala sinonim za inovacije u poljoprivrednoj dron tehnologiji. Osnovana 2007. godine, XAG je započela svoj put kao grupa entuzijasta za letenje i brzo se razvila u jednog od lidera u oblasti pametne poljoprivrede. Sa sedištem u Guangzhou, Kina, XAG je posvećena stvaranju pametnog poljoprivrednog ekosistema koji vodi ka eri poljoprivrede 4.0, karakterisane automatizacijom, preciznošću i efikasnošću. 

Kompanija je osnovana sa vizijom da kombinuje tehnologiju bespilotnih letelica i veštačke inteligencije. Njihova linija proizvoda uključuje različite vrste dronova, od manjih, agilnih modela koji se koriste za prskanje useva, do većih autonomnih sistema koji mogu obavljati kompleksnije zadatke kao što su mapiranje terena ili nadgledanje useva. Oni su jedan od vodećih proizvođača komercijalnih dronova na svetu, sa prisutvom u 42 zemlje.
XAG V40
XAG V40XAG P40
XAG P40

XAG P40
XAG P40


Fokusirajući se na poljoprivredne dronove, XAG je razvio niz modela koji su prilagođeni različitim potrebama poljoprivrednika. Njihovi dronovi, kao što su V40 i P40, koriste napredne tehnologije poput SuperX 4 inteligentnog sistema za visoko preciznu navigaciju i automatsko planiranje ruta. Ove letelice su dizajnirane da rade autonomno, prateći unapred određenu rutu leta sa dvostrukim RTK modulima za pozicioniranje na nivou centimetra.XAG M500
XAG M500XAG P100
XAG P100

Među najznačajnijim modelima su XAG P100, kao i letelice M500 za precizni nadzor agrikultura sposoban za autonomne misije i za snimanje fotografija visoke rezolucije (sa mogućnošću zamene više vrsta kamera na gimbalu) kao i M2000 (takođe mogućnost korišćenja više verzija kamera na gimbalu), letelica fiksnih krila koja ima mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja.


XAG M2000
XAG M2000XAG R150
XAG R150


Te dve letelice su predstavljene zajedno sa "bezimenim" autonomnim vozilom XAG R150. U pitanju je multifunkcionalna platforma na četiri točka koja može da funkcioniše potpuno autonomno ili da bude kontrolisana od strane operatera. Namena može biti višestruka - od prevoza tereta/drona do zaprašivanja i zaštite useva. Ovi modeli su pokazali da XAG ne samo da pruža rešenja za zaštitu biljaka, već i za prskanje đubriva, i sejanje kao i potpunu infrastrukturnu podršku za rad na terenu.XAG R150
XAG R150

XAG kontinuirano radi na unapređenju svojih proizvoda i usluga, stavljajući korisnike na prvo mesto i omogućavajući poljoprivrednicima da koriste prednosti tehnologije za efikasniju i održiviju proizvodnju. Sa širokim spektrom dronova i robota dizajniranih da zadovolje različite potrebe u poljoprivredi, XAG se ističe kao jedan od ključnih proizvođača u industriji dronova i tehnologija koje transformišu poljoprivredni sektor.XAG letelice predstavljaju vrhunac inovacija u poljoprivrednoj tehnologiji, a njihova razlika u odnosu na druge proizvođače leži u nekoliko ključnih aspekata: 

  • XAG se fokusira na integraciju dronova, robota, autopilota, veštačke inteligencije i IoT-a kako bi unapredila poljoprivrednu proizvodnju. Ova integracija omogućava visok stepen automatizacije i preciznosti, što je posebno važno u modernoj poljoprivredi, gde su tačnost i efikasnost ključni.

  • XAG dronovi su dizajnirani sa logičkim pristupom, što znači da su njihove mašine prilagođene potrebama korisnika na farmama. Na primer, modeli kao što su P100 i V50 imaju strukturalni dizajn i sisteme koji su bazirani na naprednim tehnologijama, što ih čini efikasnijim, sigurnijim za upotrebu i jednostavnijim za održavanje.

  • XAG letelice koriste SuperX 4 inteligentni kontrolni sistem za visoko preciznu navigaciju i automatsko planiranje ruta, što omogućava dronovima da operišu autonomno i sa santimetarskom tačnošću pozicioniranja. Ovo je značajno jer omogućava poljoprivrednicima da smanje količinu otpada (poznato je da zaprašivanje dronovima je mnogo efektnije i efikasnije u odnosu na tradicionalne metode) i povećaju prinos, koristeći manje resursa.

  • Njihove letelice su opremljeni sa višesmernim radarom koji uključuje i radar koji uočava prepreke na udaljenosti od 40m što mu uz napredne algoritme omogućava da zaobiđe prepreku i nastavi sa misijom.


XAG, kao jedan od lidera u poljoprivrednoj dron tehnologiji, nije ograničen samo na poljoprivredu. Iako je njihov primarni fokus na unapređenju poljoprivrednih praksi kroz inovativne dronove, XAG takođe istražuje i druge industrijske primene svojih letelica. 

Kompanija je ranije istraživala upotrebu dronova u naučnim ekspedicijama, inspekcijama, potragama i spasavanjima, kao i logistici. Ovo pokazuje njihov kapacitet i tehnološku ekspertizu da svoje dronove prilagodi različitim industrijskim potrebama, što otvara mogućnosti za širok spektar aplikacija van poljoprivrede.

Njihovi dronovi su opremljeni naprednim tehnologijama koje mogu biti korisne u različitim sektorima. Na primer, preciznost i efikasnost koju pružaju njihovi dronovi mogu biti primenjene u mapiranju terena, nadzoru infrastrukture na primer.

XAG kontinuirano radi na proširenju svojih horizonta i primeni svojih dronova u različitim oblastima, što potvrđuje njihovu posvećenost inovacijama i tehnološkom napretku. Dok poljoprivreda ostaje njihov glavni domen, XAG se pozicionira kao kompanija koja može doprineti i drugim industrijama svojim visokokvalitetnim dronovima i tehnološkim rešenjima.


Održiva poljoprivreda kroz preciznu tehnologiju


Letelice kompanije XAG opremljene su sa visoko preciznim senzorima i kamerama koji omogućavaju poljoprivrednicima da tačno identifikuju probleme u usevima, kao što su štetočine, bolesti ili nedostatak vode. Ova precizna identifikacija omogućava efikasnije upravljanje resursima, smanjenje upotrebe pesticida i đubriva, i povećava prinose useva.
Smanjenje radne snage i povećanje efikasnostiKoristeći dronove za različite zadatke u poljoprivredi, XAG pomaže u smanjenju potrebe za manuelnim radom. Umesto da poljoprivrednici provode sate ili dane prskajući useve ili obavljajući druge zadatke, dronovi mogu brzo i efikasno obaviti iste zadatke, oslobađajući vreme i resurse za druge važne poslove. Ovo ne samo da smanjuje troškove proizvodnje, već takođe omogućava poljoprivrednicima da se fokusiraju na strategije koje unapređuju kvalitet i održivost proizvodnje. Kao primer se može navesti i uređaj ALR5 Liquid Refiller koji je u stvari automtski punjač tanka za dron koji po proračunu AI-a i u komunikaciji sa kontrolerom zna rutu leta drona i prema tome dosipa potrebnu količinu tečnosti koju će letelica poneti.
Njihovi dronovi predstavljaju samo početak onoga što tehnologija može ponuditi poljoprivredi. Sa kontinuiranim razvojem veštačke inteligencije, robotike i senzorske tehnologije, očekuje se da će uloga dronova u poljoprivredi samo rasti. To ne samo da otvara nove mogućnosti za poljoprivrednike, već takođe pruža nadu za održiviju i efikasniju budućnost globalne poljoprivrede.Comments


bottom of page