top of page

Freefly - investicija u inovaciju
Freefly Systems je kompanija koja predstavlja sinonim za inovacije u svetu dronova i filmske industrije. Osnovana 2011. godine, kompanija je brzo stekla reputaciju kao lider u razvoju naprednih sistema za kretanje kamera, što je unapredilo način na koji se snimaju filmovi i video materijali.


Sedište kompanije nalazi se u Woodinvilleu, u državi Washington, SAD, gde se nalazi i glavni centar za istraživanje i razvoj. Osnivači Freefly Systems su Tabb Firchau, David Bloomfield, Hugh Bell i Megan Fogel, koji su svojom stručnošću i vizijama uspeli da stvore proizvode koji su postali nezaobilazni u filmskoj produkciji.


Prvi proizvodi koji su kompaniju proslavili bili su CineStar 6 hexacopter i CineStar 8 octocopter, lansirani 2011. godine. Ovi dronovi su omogućili filmskim stvaraocima da snimaju iz uglova koji prethodno nisu bili dostupni, sa neverovatnom preciznošću za to vreme, čime su otvorili nove horizonte u kinematografiji.
Međutim, pravi proboj kompanije na tržištu dogodio se sa lansiranjem MōVI M10 gimbala 2013. godine. MōVI M10 je bio revolucionarni stabilizator kamere koji je omogućio glatke snimke čak i u najzahtevnijim uslovima. Ovaj proizvod je brzo postao nezaobilazan alat za profesionalce u filmskoj industriji.


Proizvodi Freefly Systems su prisutni na globalnom tržištu i koriste se u različitim sektorima, od filmske i televizijske produkcije do industrijskih inspekcija i poljoprivrede. Njihovi proizvodi su takođe popularni među komercijalnim snimateljima, kreativnim agencijama, te kompanijama koje se bave proizvodnjom video sadržaja za različite industrije. Korisnici Freefly letelica uključuju vodeće filmske studije, nezavisne filmske producente, televizijske mreže, kao i mnoge komercijalne i korporativne produkcije širom sveta. Zahvaljujući svojoj reputaciji za kvalitet i pouzdanost, Freefly Systems je postao izbor broj jedan za mnoge profesionalce koji zahtevaju najviši nivo performansi i fleksibilnosti.


Freefly Systems se ističe po nekoliko ključnih tehnologija koje ih izdvajaju od konkurencije:


  1. Gimbal Stabilizacija: Freefly je poznat po svojim vrhunskim gimbal stabilizatorima, kao što su MōVI serije. Ovi stabilizatori omogućavaju snimanje glatkih i stabilnih video zapisa čak i u najzahtevnijim uslovima.

  2. Synapse Flight Controller: Ovo je napredni kontroler razvijen od strane Freefly-a, koji pruža preciznu kontrolu nad dronovima, omogućavajući im da lete stabilno i precizno čak i u teškim vremenskim uslovima.

  3. Alta Dronovi: Freefly-ev Alta serija dronova je dizajnirana za profesionalne filmske i komercijalne aplikacije. Alta dronovi su poznati po svojoj pouzdanosti, nosivosti i jednostavnosti korišćenja.


Među najpopularnijim proizvodima kompanije nalaze se MōVI gimbal stabilizatori i ALTA dronovi, koji su postali standard u industriji zahvaljujući svojoj portabilnosti, fleksibilnosti i izvanrednim performansama, Wave - visokobrzinska kamera koja omogućava snimanje u izuzetno visokoj rezoluciji i brzini, idealna za specijalne efekte i kreativne produkcije.


Dronografija kao mesto na internetu posvećeno dronovima - držaćemo se teme! Dakle, letelice Freefly Alta X, Astro i kontroler Pilot pro:


Novi Alta X
Jedna od ključnih karakteristika Alta X drona je njegova modularnost i prilagodljivost. Dron može lako da se sklopi na pola svoje veličine, što olakšava transport i postavljanje na terenu.


Freefly folding sistem
Freefly folding sistem

Takođe, poseduje Freefly-ov patentirani ActiveBlade sistem koji smanjuje vibracije do pet puta u odnosu na uobičajene nivoe, što je od suštinskog značaja za ultra miran let i snimanje visokokvalitetnih video materijala.Alta X je opremljen sa četiri motora koji omogućavaju maksimalnu kontinuiranu snagu od 100 A, sa trenutnim vrhunskim izlazom snage od 130 A (>3s). Ovo omogućava dronu da leti sa maksimalnom bruto težinom za poletanje od 34.86 kg, dok je maksimalna nosivost 15.06 kg. Dron koristi baterije nominalnog napona od 44.4V, sa konektorima Freefly XT-90.


Dodaci koje je moguće koristiti na Alta X letelici:


Ovo je samo mali deo alata koji možete koristi u sprezi sa Alta X letelicom. Ovde je spisak svih za sada raspoloživih dodataka.


Kontrola leta Alta X drona je prilagođena korisniku, sa PX4 kontrolerom i podrškom za različite radio sisteme kao što su Futaba, Spektrum, i PX4 kompatibilni SBUS i PPM prijemnici. Dron podržava različite GNSS sisteme, uključujući GPS, Glonass, Beidou i Galileo, što osigurava preciznost i pouzdanost u navigaciji.
PX4 je napredni autopilot sistem koji koristi Freefly Astro dron i uopšteno njihovi kontroleri. PX4 je opensource softver koji omogućava visoku preciznost, pouzdanost i fleksibilnost u kontroli drona. Razvijen je od strane zajednice PX4 i koristi se u različitim dronovima i robotskim platformama širom sveta. Evo nekoliko ključnih karakteristika i prednosti PX4:


  • Otvoreni kod (open-source): PX4 je otvoreni softver, što znači da korisnici i developeri mogu pristupiti izvornom kodu, prilagoditi ga specifičnim potrebama i doprineti njegovom razvoju. Ova otvorenost omogućava veliku fleksibilnost i inovaciju.


  • Visoka preciznost i pouzdanost: PX4 je dizajniran za visoku preciznost u kontroli leta, što je ključno za profesionalne primene. Njegov napredni algoritam omogućava stabilne i precizne manevre, čak i u složenim uslovima.


  • Široka podrška za senzore i hardver: PX4 podržava širok spektar senzora i hardverskih komponenti, uključujući GPS, IMU (Inertial Measurement Unit), barometre, i mnoge druge. Ova podrška omogućava integraciju različitih senzora za specifične zadatke.


  • Fleksibilnost u primeni: PX4 može biti korišćen za različite vrste dronova, uključujući multirotore, avione, VTOL (Vertical Take-Off and Landing) i druge vrste bespilotnih letelica. Ova fleksibilnost omogućava prilagođavanje sistema različitim potrebama i misijama.


  • Napredne funkcionalnosti: PX4 nudi brojne napredne funkcionalnosti, uključujući autonomne letove, planiranje misija, povratak na početnu tačku, izbegavanje prepreka i druge inteligentne funkcije. Ove funkcije povećavaju sigurnost i efikasnost operacija.


  • Integracija sa drugim softverima: PX4 je kompatibilan sa različitim softverima za planiranje misija i analizu podataka, kao što su QGroundControl, MAVLink i ROS (Robot Operating System). Ova integracija olakšava upravljanje misijama i analizu performansi drona.


  • Aktivna zajednica i podrška: Kao deo opensource projekta, PX4 ima aktivnu zajednicu korisnika i developera koji kontinuirano rade na unapređenju sistema, dodavanju novih funkcionalnosti i rešavanju problema. Ova podrška zajednice je od velike koristi za korisnike.


Kombinacija ovih karakteristika čini PX4 moćnim alatom za kontrolu dronova, pružajući visok nivo fleksibilnosti i prilagodljivosti za profesionalne korisnike koji zahtevaju pouzdanu i preciznu kontrolu nad svojim letelicama.
Alta X nije samo tehnološko čudo, već je i izdržljiv "radni konj" koji može da izdrži najteže uslove rada. Sa preko 500 sati leta i simuliranih testova leta pre lansiranja, Alta X je prošao kroz rigorozne testove kako bi se osiguralo da će performanse biti konzistentne i pouzdane u svim okruženjima. Ovde možete videti javno dostupne testove koje su primenjivani: https://docs.google.com/spreadsheets/d/12bGZendgnr6sTo7NTKgX23aJqNqq7iSC3xMmFqjuUAk/edit#gid=0


U ovom dokumentu možete više detalja sakupljenih u 500+ sati testinih letova:

Freefly Astro
Ovaj dron je dizajniran sa idejom da pruži maksimalnu efikasnost i preciznost u različitim industrijskim i komercijalnim primenama. Sa dimenzijama od 917 mm u prečniku bez propelera, i 1407 mm sa propelerima, Astro se ističe svojom kompaktnošću i sposobnošću da se lako prenosi.


Astro je opremljen sa četiri motora Freefly F45, koji omogućavaju maksimalnu kontinuiranu snagu od 350 W, a u vrhuncima mogu dostići i do 600 W. Ovo omogućava Astro-u da postigne vreme leta do 38 minuta bez tereta.

Ova leteica koristi litijum - jonske SL8-Air baterije sa garancijom na 500 ciklusa. Mikroprocesor upravlja ​​punjenjem, pražnjenjem i praćenjem stanja baterije. OLED ekran pokazuje stanje napunjenosti, napon i još mnogo toga. Baterija na sebi ima USB-C port za isporuku napajanja eksternih uređaja.


Jedna od ključnih karakteristika Astro-a je njegova modularnost. Dron je opremljen sa sistemom za brzo oslobađanje tereta, što omogućava korisnicima da lako zamene opremu u skladu sa specifičnim potrebama misije. Bilo da je reč o visokorezolucijskim kamerama za mapiranje ili termalnim kamerama za inspekciju, Astro nudi fleksibilnost koja je potrebna profesionalcima u današnjem dinamičnom okruženju.


Astro koristi Auterion Enterprise PX4 softver, koji je prilagođen za Astro, pružajući pouzdanu i intuitivnu kontrolu leta. Ovo uključuje različite režime leta, od ručnog upravljanja do autonomnih misija i povratka na zemlju.


Ovaj dron kao i Alta X ima poveći broj mogučnosti nadogradnje letelice. Spisak i karakteristike najznačajnih primera postoji na ovoj stranici.


Bez sumnje, Freefly Astro postavlja nove standarde u industriji bespilotnih letelica, nudeći napredne tehnološke karakteristike koje omogućavaju korisnicima da izvrše svoje zadatke sa velikom preciznošću i efikasnošću.
Pilot Pro kontroler

Freefly Pilot Pro kontroler je uređaj dizajniran za upravljanje bespilotnim letelicama i njihovim kamerama. Ovaj kontroler koristi prilagođeni Android operativni sistem koji se nalazi na Samsung Galaxy Tab Active3 tabletu. Tablet je opremljen IP68 zaštitom, što ga čini otpornim na vodu i prašinu, kao i MIL-STD-810H2 standardom koji garantuje izdržljivost u različitim uslovima.


Kada je reč o frekvencijama, Pilot Pro podržava rad na Herelink 2.4Ghz frekvenciji, sa mogućnošću prilagođavanja snage maksimalno 30W i 24V. Ovo omogućava pouzdano upravljanje letelicom na značajnim udaljenostima.


Kontroler nudi visokokvalitetne kontrole za precizno upravljanje kamerom i gimbalom, modularni dizajn za kompatibilnost sa različitim radio predajnicima, kao i internu bateriju sa eksternim ulazima za eksternu bateriju što omogućava praktično neograničeno vreme korišćenja. Standardne baterije su dve interne baterije od 7.2V 3.5Ah, a postoji i opcija za dodavanje eksternih baterija koje se povezuju preko USB C ili Molex konektora. Sa internim baterijama, kontroler može raditi više od 5 sati, dok kombinacija sa FX Lion baterijom od 50Wh pruža do 9.9 sati rada.Što se tiče mogućnosti kontrole, Pilot Pro omogućava upravljanje različitim modelima bespilotnih letelica, kao što su Astro i Alta X, te nudi četiri rotaciona dugmeta, dva gimbal kontrolera, dva 12Bit Hall Effect rokera, pet konfigurabilnih dugmadi za korisnike, tri moda dugmeta, jedno dugme za povratak na početnu lokaciju (RTL) i jedan prekidač za napajanje.Kada je u pitanju kupovina, kontroler se može nabaviti odvojeno, ali je važno proveriti dostupnost i kompatibilnost sa određenim bespilotnim letelicama i dodatnom opremom.
Freefly Systems nastavlja da inovira i razvija nove proizvode, uvek težeći ka tome da omogući neograničeno kretanje kamera i realizaciju vizija filmskih stvaralaca. Njihova posvećenost kvalitetu i inovacijama čini ih ne samo liderima u svojoj oblasti, već i inspiracijom za sve one koji teže ka kreativnosti i tehničkom savršenstvu.
Comments


bottom of page