top of page

Dronovi u akciji: Novi pogled na sportske spektakle

Updated: Feb 12
Dronovi su bespilotne letelice koje mogu da lete na različitim visinama i brzinama, snimajući iz vazduha neverovatne kadrove. Oni su sve više prisutni u prenosima sportskih događaja, jer omogućavaju gledaocima da vide akciju iz novih uglova i perspektiva.


Jedan od sportova u kojima se dronovi najviše koriste je skijanje. Na primer, na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu u Južnoj Koreji, dronovi su snimali skijaše koji su jurili niz staze, prateći ih izbliza i pokazujući njihove pokrete i brzinu. Dronovi su takođe korišćeni za snimanje ceremonije otvaranja i zatvaranja igara, kada su formirali različite oblike i simbole na nebu.
Drugi sport u kojem dronovi igraju važnu ulogu je fudbal. Na primer, na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, dronovi su snimali stadione, navijače i atmosferu na utakmicama. Bespilotne letelice su takođe korišćene za analizu taktike i performansi igrača, jer su mogli da snime celo igralište i pratili kretanje lopte i igrača. Od tada se dronovi redovno koriste u prenosima fudbalskih utakmica.
Formula 1 i MotoGP, dva vrhunska auto-moto takmičenja, koriste dronove kao neizostavan deo svojih sportskih prenosa. Ova tehnologija dodaje dinamičnost i spektakularne vizuale, pružajući gledaocima jedinstveno iskustvo tokom trka.
Dronovi u Formuli 1 pružaju brze i dinamične poglede na trkače tokom samih trka. Njihova sposobnost praćenja visokih brzina i brze promene pravca omogućava kreiranje uzbudljivih kadrova, posebno u vratolomnim prelascima i trkama točka uz točak. Dronovi omogućavaju snimanje staza iz vazduha, pružajući gledaocima panoramski pregled celokupnog trkačkog okruženja. Ovo dodaje dimenziju strategije i dinamike trka, omogućavajući gledaocima da bolje razumeju taktičke odluke timova i vozača. Različiti uglovi i perspektive koje dronovi pružaju dodaju estetsku vrednost prenosima Formule 1.
U MotoGP-u, gde su brzine motocikala impresivne, dronovi pružaju nezaboravne kadrove praćenja vozača tokom trka. Njihova agilnost omogućava precizno snimanje uzbudljivih događaja, dodajući adrenalinsku dimenziju gledačkom doživljaju. Snimci vožnje kroz krivine, kao i brze promene nadmorske visine, pružaju gledaocima osećaj intenziteta i uzbuđenja trka. Velike staze MotoGP-a, poput Mugella u Italiji ili Phillip Islanda u Australiji, često se snimaju iz vazduha kako bi se istakla lepota pejzaža i postavke staza. Dronovi dodaju filmski element prenosima, stvarajući vizuelni spektakl koji nadmašuje konvencionalne kamere.

Dronovi se takođe koriste u drugim sportovima, kao što su golf, tenis, biciklizam, automobilizam i ekstremni sportovi. Oni pružaju gledaocima jedinstveno iskustvo gledanja sporta, jer im daju osećaj da su deo akcije.


Bezbednost predstavlja ključni faktor pri korišćenju dronova u okolini velikih sportskih događaja. Kada dronovi lete iznad stadiona ili drugih mesta sa većim brojem ljudi i tehnike, postoji potencijalni rizik od nesreća ili incidenta. Oprezna navigacija, praćenje regulativa i pažljivo planiranje ruta letenja postaju imperativ kako bi se izbegle opasnosti po gledaoce i učesnike događaja. Integracija sa sistemima kontrole vazdušnog saobraćaja takođe postaje ključna za održavanje sigurnosti u vazdušnom prostoru iznad sportskih dešavanja.
Mane korišćenja dronova u prenosima
Korišćenje bespilotnih letelica u sportskim prenosima nije bez izazova i rizika. Jedan od problema je bezbednost, jer dronovi mogu da padnu ili da se sudare sa drugim objektima ili ljudima. Zato je potrebno poštovati propise i dozvole za letenje dronova, kao i osigurati njihovu tehničku ispravnost i kontrolu.

Dronovi, iako impresivni u svojim mogućnostima, suočavaju se sa ograničenjem vremena letenja koje proizlazi iz kapaciteta njihovih baterija. Ova ograničenja postaju posebno izazovna tokom prenosa dugih sportskih događaja, kao što su maratoni ili višesatne biciklističke trke. Ovi izazovi mogu biti pažljivo planirani i tako se može izbeći uticaj na kontinuitet gledalačkog iskustva.


Vremenski uslovi predstavljaju još jedan izazov u korišćenju dronova za prenose sportskih događaja. Niske temperature, jaki vetrovi ili kiša mogu ozbiljno ograničiti mogućnosti letenja dronova. U takvim situacijama, operateri moraju pažljivo proceniti rizike i odlučiti da li je bezbedno i efikasno koristiti dronove. Osim toga, loši vremenski uslovi mogu uticati na kvalitet snimaka, smanjujući jasnoću i stabilnost kadrova. Ovo postavlja izazove kako za tehničko osoblje koje upravlja dronovima, tako i za produkciju uživo koja se oslanja na visokokvalitetne vizuale.


Još jedna “stavka” može biti problem a koja se vrlo često zanemaruje - problem je zaštita privatnosti, jer dronovi mogu da snime ljude ili objekte koji nisu deo sportskog događaja, a koji možda ne žele da budu snimljeni ili emitovani. Zato je potrebno poštovati zakone o zaštiti podataka i prava na sliku, kao i obavestiti javnost o korišćenju dronova.


Jedan od modela dronova koji se često koristi u sportskim prenosima je DJI Mavic 3 Classic Dron. Ovaj dron ima kameru sa rezolucijom od 20 megapiksela i zumom od 28 puta, što omogućava snimanje detaljnih i oštrih slika. Takođe ima bateriju koja traje do 46 minuta letenja i domet signala od 15 kilometara. Ovaj dron je lagan i kompaktan, što olakšava njegovo nošenje i postavljanje. Modeli koji se još u velikom meri koriste su: Skydio 2+, Autel Evo Lite +, Dji Mavic 2 Pro, Dji Mavic 3 Cinema ...

Uprkos ovim izazovima, brza evolucija tehnologije dronova i napredak u kapacitetu batrija omogućavaju stalna poboljšanja i sve veću primenu bespilotnih letelica u prenosima sportskih događaja. Kroz dalji razvoj i implementaciju naprednih sistema bezbednosti, dronovi će verovatno postati još nezamenjiviji u produkciji sportskih prenosa, pružajući nam fascinantne uvide u svet sportskih događanja.
Recent Posts

See All

Comments


bottom of page