top of page

DJi: Pionir u svetu dronova

Updated: Apr 24

DJI logoDJi (Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Co., Ltd.) je skraćenica od Dà-Jiāng Innovations, što na kineskom znači "Velika granica inovacija". To je ime koje savršeno opisuje ovu kompaniju koja je postala globalni lider u proizvodnji i dizajniranju dronova i drugih tehnologija za vazdušnu fotografiju i snimanje.


DJi je osnovan 2006. godine u Šenženu, gradu koji se smatra kineskom Silicijumskom dolinom, od strane Franka Wanga, mladog entuzijaste za tehnologiju. Wang je imao viziju da stvori pristupačan i kvalitetan dron koji bi revolucionisao industrije kao što su vazdušna fotografija i snimanje. On je prve prototipe DJi proizvoda pravio u svom studentskom domu, prodajući komponente za kontrolu leta univerzitetima i kineskim električnim kompanijama. Zaradom od prodaje, on je preselio svoj posao u industrijski centar Šenžena i zaposlio mali tim 2006. godine.


Kompanija se suočavala sa mnogim izazovima u početku, kao što su veliki odliv radnika, nedostatak finansiranja i konkurencija. Wang je bio poznat po svom oštrom karakteru i perfekcionističkim očekivanjima, što je uticalo na moral njegovih zaposlenih. Kompanija je prodavala skroman broj komponenti tokom ovog perioda, oslanjajući se na finansijsku podršku Wangovog porodičnog prijatelja, Lu Dija, koji je obezbedio 90.000 dolara i upravljao finansijama kompanije.
Dji Phantom


Prekretnica za DJi desila se 2012. godine, kada je kompanija lansirala svoj prvi potpuno integrisani dron pod nazivom Phantom. Phantom je bio jednostavan za upotrebu, imao je ugrađenu kameru visoke rezolucije i mogao je da se poveže sa pametnim telefonom ili tabletom preko Wi-Fi veze. Ovaj dron je privukao pažnju ljubitelja hobija, profesionalnih fotografa i snimatelja širom sveta, koji su otkrili nove mogućnosti za kreativno izražavanje i poslovne primene.


Od tada, DJi je nastavio da donosi inovacije i unapređuje svoje proizvode, uvodeći nove linije dronova kao što su Inspire, Mavic, Air, Mini kao i FPV verzije Avata i DJi FPV. Ovi dronovi su imali različite karakteristike i namene, od visokoperformansnih modela za profesionalce do prenosivih i pristupačnih modela za amatere. DJi je takođe razvio sopstvene kamere, stabilizatore, propelere, softvere i dodatnu opremu.
Inspire: Dji Inspire serija dronova je jedna od najnaprednijih i najmoćnijih linija dronova na tržištu. Ovi dronovi su dizajnirani za profesionalne snimatelje, fotografe i istraživače koji žele da snimaju izvanredne kadrove iz vazduha. 

Inspire 2 i Inspire 3 su dva vrhunska drona koja nude izvanredne performanse i kvalitet snimanja.DJi Inspire


Inspire 2  je lansiran 2016. godine kao naslednik popularnog Inspire 1. Ovaj dron ima poboljšani dizajn, brzinu, domet, trajanje baterije i kameru. Inspire 2 može leteti do 27 minuta, doseći brzinu od 94 km/h i prenositi video uživo u 1080p rezoluciji. Kamera je odvojiva i može se zameniti različitim modelima, kao što su Zenmuse X4S, X5S, X7 ili Z30. Dji Inspire 2 podržava snimanje u različitim formatima, uključujući CinemaDNG, ProRes, H.264 i H.265.Dji Inspire 3


Inspire 3 je najnoviji model iz serije Inspire, koji je predstavljen 2021. godine. Ovaj dron je još napredniji od svog prethodnika, s novim karakteristikama kao što su poboljšana otpornost na vetar, inteligentni načini leta, sistem za izbegavanje prepreka i mogućnost upravljanja s dva daljinska upravljača. Inspire 3 može leteti do 35 minuta, doseći brzinu od 120 km/h i prenositi video uživo u 4K rezoluciji. Kamera je takođe odvojiva i kompatibilna s istim modelima kao i Inspire 2, ali ima dodatnu opciju Zenmuse L1, koja omogućava snimanje u 3D i lidar tehnologiju. Air: Air serija dronova je najnovija linija kompaktnih i svestranih letelica koje nude izvanredne performanse i kvalitet snimanja. Ova serija uključuje tri modela: Air 2, Air 2S i Air 3.
Dji Air 2

Air 2 je prvi model koji je predstavljen u aprilu 2020. godine. On je naslednik popularnog Mavic Air-a i donosi brojna poboljšanja u pogledu dizajna, baterije, kamere i sigurnosti. Air 2 ima težinu od samo 570 grama i može se sklopiti na dimenzije od 180 x 97 x 84 mm, što ga čini vrlo prenosnim i praktičnim za putovanja. Baterija mu omogućava let do 34 minute, a maksimalna brzina je 68 km/h. Kamera ima senzor od 1/2 inča i može snimati video u 4K rezoluciji pri 60 fps, kao i fotografije u rezoluciji od 48 MP. Osim toga, Air 2 podržava razne načine snimanja, kao što su HDR, panorama, hiperlapse i slow motion. Za sigurnost leta, Air 2 poseduje sistem za uočavanje prepreka koji koristi senzore na prednjoj, zadnjoj i donjoj strani drona, kao i sistem za izbegavanje sudara APAS 3.0. Takođe, Air 2 ima poboljšanu tehnologiju prenosa signala OcuSync 2.0 koja omogućuje stabilnu vezu između drona i daljinskog upravljača na udaljenosti do 10 km.Dji Air 2S


Air 2S je drugi model koji je predstavljen u aprilu 2021. godine. On je nadogradnja na Air 2 i donosi još bolju kameru i sigurnost. Air 2S ima istu težinu i dimenzije kao Air 2, ali ima veći senzor kamere od 1 inča koji može snimati video u 5.4K rezoluciji pri 30 fps, kao i fotografije u rezoluciji od 20 MP. Osim toga, Air 2S ima poboljšan kvalitet slike zahvaljujući tehnologijama kao što su MasterShots, FocusTrack i Spotlight 2.0. Za sigurnost leta, Air 2S ima dodatne senzore na gornjoj strani drona koji mu omogućavaju da detektuje prepreke iznad sebe, kao i sistem za izbegavanje sudara APAS 4.0 koji je još inteligentniji i precizniji od prethodne verzije. Takođe, Air 2S ima istu tehnologiju prenosa signala OcuSync 2.0 kao Air 2.

Dji Air 3


Air 3 je treći model koji je predstavljen u oktobru 2021. godine. On je najnapredniji model u seriji i donosi revolucionarne novitete u pogledu dizajna, baterije, kamere i sigurnosti. Air 3 ima težinu od samo 450 grama i može se sklopiti na dimenzije od 150 x 80 x 70 mm, što ga čini najmanjim i najlakšim dronom u seriji. Baterija mu omogućava let do 40 minuta, a maksimalna brzina je 80 km/h. Kamera ima senzor od 1/1.7 inča i može snimati video u 6K rezoluciji pri 60 fps, kao i fotografije u rezoluciji od 32 MP. Osim toga, Air 3 podržava najnovije načine snimanja, kao što su 360° panorama, timelapse, motion lapse i hyperlapse. Za sigurnost leta, Air 3 ima potpuno novi sistem prepoznavanja prepreka koji koristi senzore na svih šest strana drona, kao i sistem za izbegavanje sudara APAS 5.0 koji je najnapredniji i najsigurniji do sada. Također, Air 3 ima novu tehnologiju prenosa signala OcuSync 3.0 koja omogućava još bolju vezu između drona i daljinskog upravljača na udaljenosti do 12 km.

Air serija dronova je idealna za sve ljubitelje letenja i snimanja koji žele imati vrhunsku tehnologiju u malom i elegantnom pakovanju. Ova serija nudi neverovatnu raznolikost i mogućnosti za kreativno izražavanje i istraživanje sveta iz vazduha. Bez obzira koji model odaberete, nećete pogrešiti jer su svi Air dronovi vrhunskog kvaliteta i pouzdanosti.


Mavic: Mavic serija je poznata po svojoj prenosivosti i odličnim performansama. Ti dronovi su kompaktni, sklopivi i jednostavni za nošenje. Pružaju odličan balans između performansi i prenosivosti, čineći ih popularnim među entuzijastima i profesionalcima. Mavic 3 serija dronova je najnovija i najnaprednija linija bespilotnih letelica koju je kompanija Dji predstavila u novembru 2021. godine.
Dji Mavic 3


Mavic 3 je osnovni model koji je dizajniran za profesionalne fotografe i videografe koji žele da snimaju visokokvalitetne slike i video zapise iz vazduha. Ovaj dron ima dve kamere: glavnu kameru Hasselblad sa senzorom od 20 megapiksela i zumom od 28x, i pomoćnu kameru sa senzorom od 12 megapiksela i širokougaonim objektivom. Ove kamere omogućavaju korisnicima da snimaju u različitim režimima, kao što su hibridni zum, portret, panorama, hiperlapse i drugi. Mavic 3 takođe ima napredni sistem za izbegavanje prepreka koji koristi 12 senzora i četiri antikoliziona svetla. Ovaj sistem omogućava dronu da bezbedno leti u složenim okruženjima i da automatski prati subjekte. Mavic 3 ima bateriju koja traje do 46 minuta letenja, što je najduže u klasi. Takođe ima poboljšani daljinski upravljač sa OcuSync 3.0 tehnologijom koja omogućava prenos signala do udaljenosti od 15 kilometara.


Mavic 3 Cine je vrhunski model koji je namenjen profesionalnim filmskim stvaraocima koji žele da snimaju kinematografske video zapise iz vazduha. Ovaj dron ima iste kamere kao i Mavic 3, ali ima dodatnu prednost što može da snima u Apple ProRes formatu koji nudi veću fleksibilnost u postprodukciji. Osim toga, Mavic 3 Cine ima SSD disk kapaciteta 1 TB koji može da čuva velike količine podataka. Cine ima isti sistem za izbegavanje prepreka i bateriju kao i Mavic 3.
Dji Mavic 3 Pro


Mavic 3 Pro  Mavic 3 Pro ima impresivnu kameru koja snima u 5.1K/50fps rezoluciji i ima 4x optički zoom. Kamera je opremljena Hasselblad objektivom koji pruža izvrstan kvalitet slike i boje. Kamera takođe podržava različite načine snimanja, kao što su hiperlapse, panorama, slow motion i timelapse. Možete snimati u različitim formatima, uključujući RAW, JPEG, DNG i H.265. Dron ima napredni sistem za izbegavanje prepreka koji koristi 12 senzora i dve kamere za prepoznavanje okoline i prilagođavanje leta. Dron može leteti do 46 minuta s jednim punjenjem baterije i dostiže brzinu do 72 km/h. Dron također ima OcuSync 3.0 tehnologiju koja omogućava stabilnu i sigurnu vezu s daljinskim upravljačem i pametnim uređajem. Možete pratiti let drona na ekranu vašeg telefona ili tableta i uživati u živopisnom prenosu uživo.

Mavic 3 Pro je jednostavan za korištenje i ima razne pametne funkcije koje vam olakšavaju snimanje. Možete koristiti gestove, glasovne naredbe ili aplikaciju DJI Fly za upravljanje dronom. Možete takođe odabrati jedan od predefinisanih načina leta, kao što su Follow Me, Point of Interest, Waypoints ili Spotlight. Dron će automatski pratiti vaš subjekt, kružiti oko njega, leteti po zadanoj ruti ili ga držati u fokusu. 

Mavic 3 Pro je savršen dron za profesionalce i entuzijaste koji žele snimati izvanredne videozapise i fotografije iz vazduha. Ovaj dron nudi neuporedivu kombinaciju kvaliteta, performansi i funkcionalnosti. Ako ste u potrazi za najboljim dronom na tržištu, ne tražite dalje od Mavic 3 Pro.

Mavic 3 serija dronova je bez sumnje jedna od najboljih opcija za ljubitelje vazdušne fotografije i videografije. Ovi dronovi nude vrhunske performanse, kvalitet i pouzdanost koji zadovoljavaju potrebe različitih korisnika. Više infromacija možete videti na ovoj internet adresi: Drones - DJI.Mini: Mini serija, koja uključuje modele poput DJI Mini 3 ili najnoviji iz te grupe Mini 4 Pro, takođe je usmerena ka rekreativcima i korisnicima koji žele jednostavan dron sa solidnim performansama. Ovi dronovi su posebno popularni zbog svoje lagane konstrukcije i pristupačnosti. Mini 3, Mini 3 pro i Mini 4 Pro su tri najnovija modela dronova kompanije Dji, koja je poznata po svojim kvalitetnim i inovativnim proizvodima. Dji Mini 3


Mini 3 je naslednik popularnog Mini 2, koji je bio jedan od najprodavanijih dronova u svetu. Ovaj mali i lagan dron teži samo 249 grama, što znači da ne podleže strogim regulativama o registraciji i letenju u mnogim zemljama. Mini 3 ima kameru od 12 megapiksela koja može da snima video u 4K rezoluciji sa 30 frejmova u sekundi, ili u Full HD sa 60 frejmova u sekundi. Kamera ima troosni gimbal koji obezbeđuje stabilan i glatak snimak. Dron ima domet od 10 kilometara i autonomiju leta od 31 minuta. Mini 3 ima i neke napredne funkcije kao što su Follow Me, QuickShots, Return to Home i druge. 
Dji Mini 3 Pro


Mini 3 pro je poboljšana verzija Dji Mini 3, koja ima neke dodatne karakteristike koje ga čine još boljim izborom za ljubitelje fotografije i videografije. Miini 3 Pro ima kameru od 20 megapiksela koja može da snima video u 4K rezoluciji sa 60 frejmova u sekundi, ili u Full HD sa 120 frejmova u sekundi. Kamera ima i mogućnost zumiranja do 4x bez gubitka kvaliteta. Dron ima domet od 12 kilometara i autonomiju leta od 34 minuta. Mini 3 Pro ima i neke nove funkcije kao što su ActiveTrack, Point of Interest, Panorama i druge.Dji Mini 4 Pro


Mini 4 Pro ovaj dron teži samo 249 grama, ali ima kameru od 48 megapiksela koja može da snima video u 5.4K rezoluciji sa 30 frejmova u sekundi, ili u 4K sa 120 frejmova u sekundi. Kamera ima i mogućnost zumiranja do 8x bez gubitka kvaliteta. Dron ima domet od 15 kilometara i autonomiju leta od 40 minuta. Mini 4 Pro ima i neke jedinstvene funkcije kao što su MasterShots, Hyperlapse, FocusTrack i druge. 

Dji Mini serija dronova nudi za svakoga po nešto, od hobista do profesionalaca. Svi modeli imaju izuzetan kvalitet izrade, kamere i leta, a razlikuju se po ceni i nekim specifičnim funkcijama. Na vama je da odlučite koji dron najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.
DJi Avata

Avata:  Ovaj dron je dizajniran da vam pruži neponovljivo iskustvo imerzivnog leta, uz pomoć specijalnih naočara i kontrolera koji prate pokrete vaše ruke. Avata je zvanično predstavljen u februaru 2021. godine, kao prvi dron kompanije DJI koji podržava kontrolu pokretom. To znači da možete da upravljate dronom pomoću DJI Motion Controller-a, koji je ergonomski dizajniran i ima Hall efekat kontrolne palice. Ovaj kontroler vam omogućava da intuitivno i lako upravljate dronom, bez potrebe za složenim komandama i podešavanjima. Samo pomerajte ruku u željenom smeru i dron će vas pratiti.

Da biste uživali u potpunom imerzivnom letu, potrebne su vam i DJI naočare, koje se prodaju zasebno ili u kombinaciji sa dronom. DJI naočare vam pružaju kristalno jasan i glatak prikaz u realnom vremenu, uz pomoć O3+ video prenosa i 2T2R omnidirekcionih antena. Takođe, možete da birate između tri moda leta: Normalni, Sport i Manual, koji vam omogućavaju da prilagodite brzinu, osetljivost i agilnost drona vašem nivou veštine i želji za uzbuđenjem.

Avata ima impresivne performanse snimanja. Može da snima video u 4K/60fps rezoluciji sa 155° super-širokim uglom. Takođe, ima ugrađene funkcije RockSteady i HorizonSteady, koje stabilizuju vaš snimak i održavaju horizont ravnomernim. Snimci su oštri, detaljni i dinamični, a boje su verodostojne i živopisne.

Avata je lagan i prenosiv dron, koji teži oko 410 g. Ima ugrađenu zaštitu za propelere, koja sprečava oštećenja pri sudaru ili padu. Takođe, ima dugme za hitno kočenje, koje zaustavlja dron u slučaju opasnosti. Ima senzore na donjoj strani, koji mu omogućavaju sigurno letenje na niskim visinama. Baterija mu traje oko 18 minuta, što je dovoljno za kratke ali intenzivne letove.

Avata je dron koji će vas oduševiti svojim mogućnostima i iskustvom koje nudi. Ako ste ljubitelj brzine, akcije i avanture, ovaj dron je pravi izbor za vas.


Dji Fpv


FPV: Dji Fpv dron je jedan od najnaprednijih i najbržih dronova na tržištu. Ovaj dron omogućava korisnicima da dožive letenje iz prvog lica (FPV) uz pomoć specijalnih naočara i daljinskog upravljača. Dji Fpv dron ima impresivne karakteristike koje ga čine idealnim za trke, snimanje i zabavu.

Neki od glavnih atributa Dji Fpv drona su:

Brzina: Dji Fpv dron može da dostigne maksimalnu brzinu od 140 km/h u načinu rada Sport, što je dvostruko brže od većine drugih dronova. U načinu rada Normal, brzina je ograničena na 50 km/h, dok je u načinu rada Manual moguće postići još veću brzinu uz potpunu kontrolu nad kretanjem drona.

Domet: Dji Fpv dron ima domet od 10 km u idealnim uslovima, što znači da možete da letite daleko i istražujete nove predele. Dron koristi OcuSync 3.0 tehnologiju za prenos signala i slike u visokoj rezoluciji bez kašnjenja ili smetnji.

Baterija: Dji Fpv dron ima bateriju kapaciteta 2000 mAh koja omogućava vreme leta od oko 20 minuta. Baterija se puni za oko 40 minuta uz pomoć priloženog punjača.

Kamera: Dji Fpv dron ima kameru sa senzorom od 12 megapiksela i objektivom sa uglom gledanja od 150 stepeni. Kamera snima video u rezoluciji 4K pri 60 frejmova u sekundi ili 1080p pri 120 frejmova u sekundi. Kamera takođe ima stabilizaciju slike i podešavanje ekspozicije u zavisnosti od osvetljenja.

Sigurnost: Dji Fpv dron ima nekoliko funkcija koje povećavaju sigurnost letenja i sprečavaju sudare ili padove. Dron ima senzore za otkrivanje prepreka na prednjoj i donjoj strani, kao i LED svetla za indikaciju statusa i položaja. Dron takođe ima funkciju automatskog vraćanja na početnu tačku u slučaju gubitka signala ili potrošene baterije. Uz to, dron ima i funkciju hitnog zaustavljanja i spuštanja koja se aktivira pritiskom na jedno dugme.

- Načini rada: Dji Fpv dron nudi tri različita načina rada koji se prilagođavaju različitim nivoima veštine i potrebama korisnika. Način rada Normal je namenjen početnicima i pruža stabilan i jednostavan let uz ograničenu brzinu i asistenciju senzora. Način rada Sport je namenjen iskusnijim korisnicima koji žele da osete brzinu i uzbuđenje FPV letenja uz nešto manju asistenciju senzora. Način rada Manual je namenjen ekspertima koji žele da imaju potpunu kontrolu nad dronom bez ikakve asistencije senzora ili ograničenja brzine.Danas, DJi proizvodi čine oko 76% svetskog tržišta potrošačkih dronova (podaci iz marta 2021). Njihova tehnologija se široko koristi u muzičkoj, televizijskoj i filmskoj industriji, kao i u oblastima kao što su poljoprivreda, zaštita životne sredine, potraga i spasavanje, energetska infrastruktura i druge. DJi je takođe prisutan u vojnoj industriji, gde njihovi dronovi služe za izviđanje, nadzor i napad.

DJi je primer kompanije koja je uspela da iskoristi svoju kreativnost, posvećenost i viziju da stvori proizvode koji menjaju način na koji vidimo i doživljavamo svet.


Kommentare


bottom of page