top of page

Bespilotne letelice s termalnim kamerama: Nevidljivo oko u nevidljivom svetu


Bespilotne letelice s termalnim kamerama, poznate i kao termalni dronovi, predstavljaju tehnološko čudo koje omogućava snimanje i analizu toplotnih obrazaca sa visine. Ova vrsta tehnologije je postala izuzetno popularna zbog svoje raznovrsne primene u raznim industrijama, uključujući nadzor, istraživanje, spašavanje i energetsku efikasnost zgrada. U ovom blogu, istražićemo način upotrebe termalnih dronova, različite vrste termalnih kamera, najnovije modele letelica i njihovu primenu u kontroli termalne efikasnosti zgrada, kao i zakonsku regulativu prilikom njihove upotrebe.
Način upotrebe i vrste termalnih kamera


Bespilotne letelice opremljene termalnim kamerama omogućavaju snimanje toplotnih obrazaca objekata i okoline, bez potrebe za fizičkim prisustvom na terenu. Termalne kamere detektuju infracrveno zračenje koje objekti emituju u zavisnosti od njihove temperature, a potom ta zračenja pretvaraju u sliku koja prikazuje različite temperature različitih delova objekata. Dron opremljen termalnom kamerom može da detektuju ljude, životinje i vozila u mraku, magli ili dimu, što ih čini idealnim za praćenje granica, aerodroma, luka, industrijskih postrojenja i drugih objekata.Postoje dve osnovne vrste termalnih kamera:


- Nehlađene termalne kamere: Jeftinije su, lakše i pouzdanije, ali imaju lošiji kvalitet slike i podložnije su smetnjama. Koriste se za snimanje visokih temperatura i obično se koriste u industrijskim postrojenjima, elektranama ili izvorima toplote.


- Hlađene termalne kamere: Imaju sistem za hlađenje senzora, što im omogućava da otkrivaju i snimaju manje razlike u temperaturi. Imaju bolju rezoluciju i osetljivost, ali su skuplje, teže i zahtevaju više održavanja. Ove kamere su idealne za primenu u istraživanju, nadzoru, spašavanju i energetskoj efikasnosti zgrada.
Najnoviji modeli letelica sa termalnim kamerama
Tehnologija bespilotnih letelica se konstantno razvija, što rezultira sve naprednijim modelima termalnih dronova. Neki od najnovijih modela dolaze s poboljšanom osetljivošću termalnih kamera, većim dometom, inteligentnim navigacijskim sistemima, automatskim funkcijama snimanja i poboljšanom baterijskom autonomijom. Ovi faktori čine ih efikasnijim alatom za širok spektar primena. Neki od najnovijih modela sa termalnim kamerama su: Autel EVO II Dual 640T Enterprise, DJI Matrice 30T, DJI Mavic 3T, DJI Mavic 2 Enterprise Advance itd.
Primena u kontroli termalne efikasnosti zgrada i kuća

Korišćenjem bespilotnih letelica s termalnim kamerama, moguće je identifikovati termalne propuste i curenja toplote na zgradama i kućama. Ove letelice mogu brzo i efikasno pregledati kompletnu zgradu i prikazati toplotne mape, koje otkrivaju područja gubitka toplote ili loše izolacije. Na taj način, vlasnici i upravljači objekata mogu doneti odluke o poboljšanju energetske efikasnosti, što rezultira smanjenjem potrošnje energije i troškova grejanja i hlađenja.
Termalni dronovi i energetski pasoši u SrbijiEnergetski pasoš je sertifikat o energetskim svojstvima zgrade - sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, odnosno potrebnoj energiji za grejanje, o kvalitetu zgrade, kao i preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije. Korišćenjem bespilotnih letelica s termalnim kamerama, moguće je prikupiti precizne podatke o termalnoj efikasnosti zgrada, što bi moglo biti od koristi pri izdavanju energetskih pasoša u Srbiji. Termalne slike prikazuju stvarno stanje objekata i omogućavaju kvalitetnije ocene energetske efikasnosti, što doprinosi boljem planiranju i upravljanju energetskim resursima. Definitivno tema koja iziskuje poseban tekst na blogu koji bi priredio neko iz te sfere interesovanja što ćemo i uraditi.

Bespilotne letelice s termalnim kamerama pružaju inovativan i efikasan način za snimanje toplotnih obrazaca i analizu termalne efikasnosti objekata. Potrebno je voditi računa o vrsti termalnih kamera koje se koriste, kao i o zakonskoj regulativi prilikom upotrebe dronova sa termalnim kamerama. Njihova primena je sve više prisutna u različitim industrijama, a posebno se ističu u kontroli energetske efikasnosti zgrada i kuća. U budućnosti, očekuje se da će se tehnologija dalje razvijati, omogućavajući još širu i precizniju primenu termalnih dronova u različitim sektorima.

Comments


bottom of page