top of page

BeoAvia nastavlja da inovira! Najava projekata - sezona 2023/2024

Tim Beoavia, sa zadovoljstvom najavljuje svoje učešće na prestižnim vazduhoplovnim takmičenjima Air Cargo Challenge koje će se održati u Ahenu od 8. do 13. jula i Airbus Sloshing Rocket Workshop od 9. do 15. avgusta u Lisabonu.


Air Cargo Challenge je vazduhoplovno takmičenje koje je prvi put održano 2007. godine u Evropi, sa namerom da okupi studentske timove koji se takmiče u dizajniranju i izradi bespilotnih letelica. Organizacija ovogodišnjeg takmičenja pripala je timu iz Ahena (ADDI), koji je osvojio prvo mesto u prethodnom izdanju.
Beoavia je 2019. godine debitovala na ovom prestižnom takmičenju sa svojim projektom Raven 19, a kasnije, 2022. godine sa bespilotnom letelicom Feniks. Ovogodišnji izazov za Beoaviu je da osmisli, dokumentuje, izgradi i upravlja radio-vođenom letelicom sa najboljom i najvišom kombinacijom velikog tereta, u ovom slučaju bilijarskih kugli, odlične efikasnosti i visoke brzine. Ovaj zadatak zahteva visok nivo tehničke preciznosti i inovativnosti, što predstavlja pravi izazov za tim Beoavie.

Pored učešća na takmičenju u Nemačkoj, Beoavia i ove godine nastavlja da pomera granice i u raketnom modelarstvu. U toku je rad na projektu Aurora 5, raketi-jedrilici pogonjenoj vodom i vazduhom pod pritiskom, namenjenoj tamičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop. Cilj je da se pronadje najbolji način za smanjenje uticaja bućkanja u rezervoaru, odnosno da se smanji takozvani “sloshing” efekat”.Tim Beoavie je osvojio prvo mesto na ovom takmičenju koje je pod pokroviteljstvom Airbus-a održano u Terasi 2022. godine. Projekat "Aurora 3" bio je vrhunac inženjerske kreativnosti i tehnološke izvrsnosti, što je potvrđeno prvim mestom i mogućnošću da ovaj mali studentski tim postane domaćin ovom značajnom takmičenju 2023. godine.Tehnička takmičenja su ključni događaji za razvoj veština, inspiraciju i promociju inovacija među mladima. Ono u čemu se vidi najveći značaj odlaska na ovakva takmičenja je što studenti imaju priliku da primene svoje veštine u praktičnim situacijama, ali takođe i da razviju svoju maštovitost i kreativnost primenjujući i kombinujući sva svoja stečena teorijska znanja rešavajući realan problem, pored toga što ovakva takmičenja i projekti omogućavaju studentima da pokažu šta znaju, kao i da razmene svoje ideje i iskustvo sa istomišljenicima iz celog sveta. Na ovaj način Srbija i njeni studenti mogu slobodno da idu u korak sa Evopom i ostatkom sveta, kako u oblasti vazduhoplovstva, tako i u znanju i školstvu. Kroz učešće u takmičenjima, mladi studenti stiču samopouzdanje i motivaciju za dalje istraživanje i inovacije, što im može mnogo pomoći nakon studija kod pokretanja svojih preduzeća i projekata.” - predsedica udruženja Beoavia, Andjela Vuletić.


Beoavia ostaje predana inovacijama i postavljanju novih standarda u industriji bespilotnih letelica.


留言


bottom of page