top of page

Autel Robotics dronovi: sve što treba da znate o letenju u budućnosti

Updated: Apr 24


Autel Robotics logo


Dobar dan, ovo je tekst o firmi Autel Robotics i njihovim dronovima.


Autel Robotics je kineska kompanija koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica. Osnovana je 2014. godine u Šenženu od strane Maksvela Lija i Li Hongjinga, koji su prethodno radili u DJI, najvećoj svetskoj firmi za dronove. Autel Robotics je dobila podršku i finansiranje od kineske vlade za razvoj svojih proizvoda. 


Autel Robotics se bavi razvojem i proizvodnjom različitih tipova bespilotnih letelica, uključujući komercijalne dronove i profesionalne modele namenjene profesionalnoj upotrebi. Njihovi proizvodi nude visoke performanse i različite funkcionalnosti, u skladu s potrebama različitih korisnika. 
Autel X-Star
Autel X-Star


Prvi dron koji je Autel Robotics napravio bio je X-Star, koji je predstavljen 2015. godine na globalnom tržištu. Ovaj dron je imao kameru od 12 megapiksela i mogućnost snimanja u 4K rezoluciji. Međutim, on nije uspeo da se izbori sa konkurencijom DJI Phantom 4, koji je imao bolje performanse i funkcije. 
Autel EVO II
Autel EVO II
Autel EVO II
Autel EVO II
Autel EVO II kontroler
Autel EVO II kontroler


Dron koji je proslavio Autel Robotics bio je EVO II, lansiran 2020. godine, sa cenom od 1495 USD za standardni model sa 8k (8K/25p, 6K/30p, 4K/60p) kamerom. Ovaj dron je imao impresivne karakteristike, kao što su kamera od 48 megapiksela, mogućnost snimanja u 8K rezoluciji, domet od 9 km, vreme leta od 40 minuta i sistem za izbegavanje prepreka sa 12 senzora. EVO II je bio prvi dron na svetu koji je mogao da snima u 8K, što ga je izdvojilo od ostalih modela na tržištu. Ubrzo su mu se pridružili modeli EVO II Pro sa 6K kamerom i 1"-type CMOS senzorom (6K/30p, 4K/60p, HD/120p) i model Evo II Dual (6K/30p, 4K/60p, HD/120p) sa dodatkom termalne kamere (1/2" CMOS (optical) & FLIR BOSON sensor (thermal)) sa cenom od 9998 USD.  
Autel Evo Max 4T
Autel Evo Max 4T
Autel Dron
Autel Evo Max
Autel Evo Max


Autel Robotics se ne bavi samo proizvodnjom dronova za potrošače, već i za profesionalne korisnike i industriju. Njihovi dronovi se koriste u različitim oblastima, kao što su bezbednost, inspekcija, geodezija i kartografija. Neki od njihovih najnovijih modela su EVO Max, koji je namenjen za hitne slučajeve i ima termalnu kameru. Postoje modeli Evo Max 4T Zoom camera (1/2" CMOS, Effective pixels: 48M), Evo Max 4T Thermal Camera (Uncooled VOx Microbolometer) i EVO Max 4N Starlight Camera. Ovaj dron je specifičan po sledećem - on ima sposobnost da snima i prati ciljeve u uslovima vrlo slabog osvetljenja, čak i do 0.0001 LUX. Ova kamera koristi Moonlight Algorithm 2.0 koji poboljšava obradu slike i omogućava pilotu da snima jasne i detaljne slike u mraku. Ovaj dron ima i druge napredne funkcije i mogućnosti, kao što su zum i termalna kamera, laserski daljinomer, 720° izbegavanje prepreka, A-Mesh 1.0 mrežna tehnologija, 3D planiranje mapa, više vrsta misija i zaštita podataka. Ovaj dron je dizajniran za različite primene u oblastima kao što su javna bezbednost, industrijska inspekcija, geodezija, poljoprivreda i snimanje.
Autel Dragonfish
Autel Dragonfish
Autel Dragonfish kontroler
Autel Dragonfish kontroler
Autel Dragonfish
Autel Dragonfish


Dragonfish, koji je fiksno-krilni dron sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem (VTOL), koji može da leti do 120 km/h i ima autonomiju od 120 minuta. To je multifunkcionalni VTOL fiksni krilni dron koji je proizvela kompanija Autel Robotics. Ovaj dron ima jedinstven dizajn nagiba rotora koji pojednostavljuje operacije i povećava efikasnost i performanse. Ova letelica ima i impresivne funkcije i mogućnosti, kao što su 120-minutno vreme leta, 30km dometa prenosa, 720° izbegavanje prepreka, inteligentno AI praćenje, modularne opcije korisnog tereta i zaštita podataka.

Autel Dragonfish serija ima tri modela: Dragonfish Lite, Dragonfish Standard i Dragonfish Pro, koji se razlikuju po vremenu leta, vrsti kamere i ceni. Neko osnovno poređenje karakteristika njihovih kamera:


  • Autel Dragonfish Lite ima DG-T1 kameru koja ima 4K 20x optički zum i 48-megapikselnu širokougaonu kameru. Ova kamera podržava 4K 30fps video i ima 8x digitalni zum. Ovaj dron ima vreme leta od 81 minut sa kamerom i cenu od 1999 USD.

  • Autel Dragonfish Standard ima DG-T3 kameru koja ima 4K 20x optički zum, 640×512 termalnu kameru i 12-megapikselnu RGB širokougaonu kameru. Ova kamera podržava 4K 30fps video i ima 8x digitalni zum. Ovaj dron ima vreme leta od 126 minuta sa kamerom i cenu od 3999 USD.

  • Autel Dragonfish Pro ima DG-T4 kameru koja ima 4K 50x optički zum, 1280×1024 termalnu kameru i 12-megapikselnu RGB širokougaonu kameru. Ova kamera podržava 4K 60fps video i ima 16x digitalni zum. Ovaj dron ima vreme leta od 158 minuta sa kamerom i cenu od 5999 USD.

Sve ove kamere imaju laserski daljinomer koji može da meri udaljenost do cilja do 1200 metara. Takođe, sve ove kamere imaju inteligentno AI praćenje koje omogućava dronu da automatski prati i snima odabrani objekat. 

Ovi dronovi su dizajnirani za različite primene u oblastima kao što su javna bezbednost, industrijska inspekcija, geodezija, poljoprivreda i snimanje.

Prema nekim izvorima, ova kompanija ima nekoliko planova za 2024. godinu, kao što su:


  • Lansiranje novog drona Autel Alpha, koji je namenjen za komercijalnu upotrebu i ima napredne funkcije i mogućnosti, kao što su 35x optički zum, dualna termalna kamera, laserski daljinomer i starlight noćna kamera.

  • Razvoj i unapređenje postojećih dronova, kao što su EVO Nano (4K kamera, 30-minutno vreme leta, 12 km dometa prenosa i težinu od 249 g. Ovaj dron je pogodan za početnike i hobiste koji žele lagan i jednostavan dron. Cena ovog drona je oko 649 USD)

  • Evo Nano+( 50MP kamera sa RYYB senzorom, 30-minutno vreme leta, 12 km dometa prenosa i težinu od 249 g. Ovaj dron je pogodan za one koji žele bolji kvalitet slike i snimanje u uslovima slabog osvetljenja. Cena ovog drona je oko 799 USD)

  • EVO Lite (Evo Lite: Ovaj dron ima 50MP kameru, 40-minutno vreme leta, 15 km dometa prenosa i težinu od 595 g. Ovaj dron je pogodan za profesionalne fotografe i videografe koji žele visokokvalitetne snimke. Cena ovog drona je oko 1149 USD)

  • Evo Lite+ (Evo Lite+: Ovaj dron ima 6K kameru sa starlight algoritmom, 40-minutno vreme leta, 15 km dometa prenosa i težinu od 595 g. Ovaj dron je pogodan za one koji žele snimati u 6K rezoluciji i u uslovima vrlo slabog osvetljenja. Cena ovog drona je oko 1249 USD)

  •  EVO III ( Ovaj dron ima 8K kameru, 45-minutno vreme leta, 18 km dometa prenosa i težinu od 900 g. Ovaj dron je pogodan za one koji žele snimati u 8K rezoluciji i imati duže vreme leta. Cena ovog drona je još uvek nepoznata, ali se očekuje da će biti viša od ostalih modela) 

  • Pokretanje nove veb stranice, koja je fokusirana na industrijska rešenja i primene dronova u oblastima kao što su javna bezbednost, industrijska inspekcija, geodezija, poljoprivreda i snimanje.
Kao i ostali veliki proizvođači bespilotnih letelica i Autel ima u svojoj ponudi jednice koje omogućavaju potpuno autonomno korišćenje letelica bez prisustva operatera. EVO Nest i Autel Dragonfish Nest su uređaji koji omogućavaju automatsko poletanje, sletanje, punjenje i planiranje misija za letelice Autel Robotics. Oni su deo Autel Remote Operations System-a, koji se sastoji od letelice, Nesta i SkyCommand Centra za centralizovano upravljanje dronovima. Ovi uređaji su dizajnirani za rad u svim vremenskim uslovima i imaju ugrađene sisteme za praćenje vremena, temperature, vlage i drugih parametara. Oni takođe podržavaju enkripciju podataka i SDK razvoj za prilagođavanje potrebama različitih industrija.
Autel Evo Nest
Autel Evo Nest
Autel Evo Nest
Autel Evo Nest


EVO Nest je baza za EVO Max seriju letelica, koje su višerotorski dronovi sa različitim senzorima i mogućnostima, ima težinu od 65 kg, dimenzije od 93.4*64.1*77.5 cm (sa zatvorenim poklopcem) i može se postaviti u tovarni prostor standardnog pikap kamiona. EVO Nest može brzo da napuni EVO dron od 10% do 90% za 30 minuta i ima domet od oko 12 km između jedinica. Pojavio na tržištu u septembru 2022. godine i ima cenu od oko 15.000 dolara.
Autel Dragonfish Nest
Autel Dragonfish Nest
Autel Dragonfish Nest
Autel Dragonfish Nest


Autel Dragonfish Nest je baza za Dragonfish seriju letelica, koje su fiksno-krilni dronovi sa dugim vremenom leta i velikom nosivošću.

Dragonfish Nest ima težinu od 300 kg, dimenzije od 200*200*200 cm (sa zatvorenim poklopcem) i može se prevoziti na prikolici ili kamionu i ima inteligentni sistem za zamenu baterija i može da obezbedi kontinuirane letove bez ljudske intervencije i ima domet od oko 120 km između jedinica i može se povezati sa dodatnim Autel Repeater-ima za proširenje pokrivenosti. Dragonfish Nest se pojavio na tržištu u maju 2023. godine i ima cenu od oko 50.000 USD.


Comments


bottom of page