top of page

3D štampa: budućnost industrije dronovaDronovi su sve popularniji i traženiji uređaji, koji imaju razne primene u različitim oblastima. Međutim, dronovi su i prilično osetljivi i skloni oštećenjima, pa je potrebno često menjati ili popravljati njihove delove. To može biti skupo i nepraktično, pogotovo ako ne možete da nađete odgovarajući deo na tržištu. Takođe, ako se radi o unapređenju drona, deo koji odgovara vašim potrebama možda nije ni dostupan na tržištu. Zato vam predlažemo da razmislite o 3d štampi kao rešenju za vaše probleme sa dronovima.
Šta je 3d štampa i kako funkcioniše? 3d štampa je proces u kome se digitalni model nekog objekta pretvara u fizički objekat sloj po sloj, koristeći poseban materijal koji se topi i stvrdnjava pod uticajem toplote. Postoji više vrsta 3d štampača i materijala, ali najčešće se koriste oni koji rade na principu FDM (Fused Deposition Modeling), odnosno topljenja i taloženja termoplastike. Termoplastika je vrsta plastike koja se može više puta topiti i oblikovati, pa je pogodna za 3d štampu. Termoplastika se obično isporučuje u vidu tanke niti na namotaju, koja se zove filament. Štampač zagreva filament do tačke topljenja i istiskuje ga kroz glavu koja se kreće po zadatim koordinatama. Tako se stvara sloj materijala koji se lepi za podlogu ili prethodni sloj. Postupak se ponavlja dok se ne dobije željeni oblik objekta.Kako 3d štampa može da pomogne u izradi delova za dronove? Postoji više načina na koje 3d štampa može da bude korisna za hobiste i profesionalce koji se bave dronovima. Evo nekih od njih:


  • Izrada delova po meri. Ako imate ideju kako da poboljšate ili prilagodite svoj dron, možete da napravite svoj digitalni model dela koji želite da dodate ili zamenite, i da ga odštampate na 3d štampaču. Tako možete da kreirate jedinstvene i originalne delove koji će odgovarati vašim potrebama i željama.

  • Izrada rezervnih delova. Ako vam se pokvari ili ošteti neki deo na dronu, a ne možete da ga nabavite ili je preskup, možete da ga odštampate na 3d štampaču. Tako ćete uštedeti vreme i novac, a i sprečiti da vaš dron završi na otpadu.

  • Izrada dodatnih delova. Ako želite da opremite svoj dron sa nekim dodatnim funkcijama ili elementima, možete da ih odštampate na 3d štampaču. Na primer, možete da napravite razne nosače za kamere, senzore, baterije, rasvetu, antene, itd. Takođe, možete da odštampate razna ojačanja, stajne trapove ili čak elise za svoj dron.

  • Izrada prototipova. Ako ste dizajner ili proizvođač dronova, možete da koristite 3d štampu za izradu prototipova vaših novih modela ili koncepta. Tako ćete moći da testirate i unapredite vaše ideje pre nego što ih prebacite u masovnu proizvodnju.

Gde možete da nađete 3d štampače i materijale za izradu delova za dronove? Ako ste zainteresovani za 3d štampu i želite da probate da napravite svoje delove za dronove, imamo dobru vest za vas. Nova mikro radionica koja se bavi 3d štampom i koja vam može ponuditi sve što vam je potrebno: “Witchcraft Plastics” iz Beograda. Witchcraft Plastics je radionica koja se specijalizovala za 3d štampu, primenljivoj na dronove, ali i za druge oblasti i primene. Oni vam mogu ponuditi sledeće usluge:


  • Štampanje delova/objekata. Ako imate svoj digitalni model dela koji želite da odštampate, možete ga poslati Witchcraft Plastics-u i oni će vam ga odštampati na visokokvalitetnim 3d štampačima, koristeći različite vrste i boje termoplastike. Možete da birate između PLA, ABS, PETG, PA12 (najlon), TPU i drugih materijala, u zavisnosti od toga kakve osobine želite da ima vaš deo. Takođe, možete da odaberete nivo detalja, rezoluciju i brzinu štampe, kao i da zatražite dodatnu obradu ili finiširanje vašeg dela.

  • Skeranje delova/objekata. Ako nemate svoj digitalni model dela koji želite da odštampate, ali imate fizički primerak tog dela, možete ga poslati ili doneti Witchcraft Plastics-u i oni će vam ga skerirati, odnosno napraviti njegovu digitalnu kopiju. To mogu da urade pomoću specijalnog uređaja koji se zove 3d skener, koji može da snimi oblik i dimenzije bilo kog objekta i pretvori ga u digitalni fajl koji se može dalje obraditi i koristiti za 3d štampu. Tako možete da reprodukujete bilo koji deo koji vam je potreban ili koji vam se dopada.

  • Dizajniranje delova/objekata. Ako nemate ni svoj digitalni model ni fizički primerak dela koji želite da odštampate, ali imate ideju kako bi taj deo trebalo da izgleda, možete se obratiti Witchcraft Plastics-u i oni će vam ga dizajnirati. Poseduju iskustvo u pravljenju custom elemenata, koristeći softvere za 3d modelovanje. Tako možete da realizujete svoje vizije i kreirate jedinstvene i originalne delove za svoje dronove.


Zašto da izaberete Witchcraft Plastics? Witchcraft Plastics je radionica koja vam nudi kvalitetnu, brzu i povoljnu uslugu 3d štampe, skeranja i dizajniranja delova za dronove kao i delove za bilo koji drugi hobi ili profesionalnu delatnost. Oni su strastveni i posvećeni svom radu i žele da zadovolje sve vaše potrebe i želje. Spremni da vam pomognu u svakom koraku vašeg projekta, od ideje do realizacije. Prvenstveni cilj je kvalitet i funkcionalnost proizvoda.


Gde možete da vidite njihove radove? Ako želite da vidite neke od primera njihovih

radova, možete da posetite njihov online shop ili Instagram stranicu.


Comments


bottom of page